Ruská propaganda? Proti LGBT? Na webu hračkářství. Policie to řeší

24.11.2022 19:02

Výroky, které se objevují na stránkách hračkářství Dráčik, za nímž stojí slovenský podnikatel Dušan Víglaský, nyní řeší i česká policie. Důvodem je, že slova připomínají ruskou propagandu a jsou naladěná proti LGBT komunitě. Píše o tom server Echo24.cz.

Ruská propaganda? Proti LGBT? Na webu hračkářství. Policie to řeší
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Policie v souvislosti s výroky objevujícími se na stránkách hračkářství Dráčik zjišťuje, zda došlo k protiprávnímu jednání. Prohlášení plná gramatických i stylistických chyb se na webu objevují od 25. října – jde tedy o datum po střelbě u bratislavského gay baru Tepláreň. K autorství příspěvků se Víglaský přihlásil. V minulosti už zpochybňoval i pandemii covidu-19.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí
Víglaský obvinění odmítá, média, která se kauzou zabývají, osočil ze lží. Zároveň uvádí, že homosexuály neuráží a propagandu nešíří. Výroky však dál na webu hračkářství jsou v sekci Archiv bannerů. 

Podle mluvčí policejního prezidia Ireny Pilařové se podnikatelovými výroky policie zabývá. „Vyhodnocujeme, zda jde o protiprávní jednání, a popřípadě pokud jde, tak o jaké. Bohužel zatím nemám žádné nové informace,“ sdělila Pilařová. Slovenská policie pak vyšetřování zatím výslovně nepotvrdila. Podnět měl přijít od novináře.

Jak uvádí server Praha-in.cz, poslední text, který Dušan Víglaský napsal, vyšel ve středu: „Zastavme utláčení homosexuálů.“ „Týráte je a psychicky deptáte. Spolupodílíte se na jejich likvidaci. Takto přece docházelo k likvidaci méněcenných lidí, celých národů během druhé světové války, na které byla uvalena kolektivní vina. Tento šovinismus, nacionalismus a fašismus je oprávněně odsuzován. Ruští homosexuálové jsou přece stejní jako každý jiný. Nebo chcete tvrdit něco jiného? Ale pak snad zjistíte, že tam žijí i děti, takové jako máte i vy, a rodiče a prarodiče, takoví, jako jsou ti vaši,“ píše Víglaský text na stránce hračkářství Dráčik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …