Ruské letouny bombardovaly cíle v syrské provincii Hamá a Idlib

07.10.2015 9:49

Ruské letectvo dnes intenzivně bombardovalo cíle v syrských provinciích Hamá a Idlib. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na opoziční aktivisty ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Po náletech následoval pozemní útok na nejméně čtyři povstalecké bojové pozice, který uskutečnila syrská armáda. Rusko je podle svého ministerstva obrany připraveno přijmout americké návrhy na koordinaci operací v Sýrii.

Ruské letouny bombardovaly cíle v syrské provincii Hamá a Idlib
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Podle SOHR bylo dnes použito množství raket země-země. Rusko, které je hlavním spojencem syrského prezidenta Bašára Asada, v Sýrii útočí od 30. září. Po náletech a raketových útocích následoval pozemní útok syrské armády a jejích spojenců.

Ruské operace v Sýrii znepokojují Turecko, neboť ruská letadla podle Ankary narušila o minulém víkendu dvakrát turecký vzdušný prostor. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý varoval Moskvu, aby nezničila své přátelství s Ankarou, se kterou „spolupracuje v mnoha ohledech“.

Kriticky se k leteckým incidentům vyjádřilo také NATO a rovněž USA, které vedou od loňska koalici, jež bojuje proti Islámskému státu na severu a východě Sýrie.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes řekl, že by Rusko mohlo přijmout americké návrhy na koordinaci operací. „Ruské ministerstvo obrany odpovědělo na žádosti Pentagonu a prostudovalo americké návrhy na koordinaci operací proti teroristické skupině Islámský stát na syrském území. Tyto návrhy mohou být přijaty. Upřesňujeme pouze některé technické detaily a dnes o nich budou jednat experti našeho ministerstva a Pentagonu,“ sdělil Konašenkov. Američané a Rusové od minulého týdne jednají o o tom, jak se vyhnout incidentům v syrském vzdušném prostoru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…