Rusko a Čína? Ne, odsoudil Hrad BIS. Vidí větší hrozbu

11.11.2020 7:18

BIS vydala zprávu o své činnosti. Důrazně v ní varovala před aktivitami ruských a čínských špionů na českém území. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček označil tuto zprávu za „kupu bezcenných papírů“ a to už bylo na bezpečnostního analytika Andora Šándora moc, takže se ozval...

Rusko a Čína? Ne, odsoudil Hrad BIS. Vidí větší hrozbu
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

BIS ve výroční zprávě za rok 2019 varuje před činností čínských a ruských agentů na českém území. V pořadu Reportéři ČT zaznělo, že především čínští agenti mohou využít české otevřenosti k investicím z komunistické Číny a mohou se pokusit získat informace např. z úrovně krajů. Někdejší hejtman Michal Hašek k tomu na sociální síti Facebook v komunikaci s Reportéry ČT poznamenal, že ho v tomto smyslu BIS nevarovala, když byl ještě ve funkci.

Michal Hašek o BIS

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček zašel ještě dál. Zprávu českých agentů označil za „kupu bezcenných papírů“.

Prezident republiky se obřadných úklon některých politiků před kupou bezcenného papíru nehodlá účastnit," sdělil Ovčáček CNN Prima News.

K výroční zprávě Vojenského zpravodajství za rok 2019 však nebyl stejně kritický. Vojenští zpravodajci varují, že z rostoucího napětí mezi velmocemi „může vzniknout nebývale silný konflikt“. A tady Ovčáček přitakal.

„Nemám co dodat, jsem o tom přesvědčen. Proudy zla a nenávisti se slévají v jednu zničující řeku. Každý má možnost v této přelomové době obstát s čistým štítem, nebo selhat a propadnout se do temnoty,“ poznamenal Ovčáček.

Ovčáček kritizuje BIS, ale vojenským zpravodajcům přitakává

Andor Šándor, bývalý šéf vojenské rozvědky, dnes bezpečnostní analytik, se za to do Ovčáčka pustil.

„Nijak si neidealizuji činnost BIS, obzvláště po ricinove kauze, ale otevřené zesměšňování obsahu její výroční zprávy za rok 2019 prezidentem Zemanem je nešťastné. Jaký má smysl povzbuzovat všechny darebáky, kteří nám chtějí ubližit?!?“ divil se na sociální síti Facebook.

Andor Šándor se zastal BIS

Ve vyjádření pro CNN Prima News ještě poznamenal, že zatímco ruským špionům jde především o to, aby přes Česko oslabili EU a NATO, čínští špioni sledují jiné zájmy. Především ty ekonomické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…