Rusko nás vydírá, ale na válku nemá dost peněz, míní Lech Walesa

03.07.2016 15:23

Vůdce polského hnutí Solidarita a první postkomunistický prezident Lech Walesa poskytl rozhovor Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda. Vzhledem k tomu, že se blíží summit NATO ve Varšavě, věnoval se především bezpečnostním otázkám. Zdůraznil, že se nesmíme nechat Ruskem vydírat a zastrašovat.

Rusko nás vydírá, ale na válku nemá dost peněz, míní Lech Walesa
Foto: MEDEF
Popisek: Lech Walesa

Lech Walesa se domnívá, že se musíme důrazně postavit agresi Kremlu a vymezit Ruské federaci určité hranice. Pokud takové hranice nebudou stanoveny, Rusko bude vítězit. Za nepřijatelné označil např. nízké průlety ruské stíhačky SU-24 nad americkým torpédoborcem USS Donald Cook v Baltském moři v mezinárodních vodách z dubna tohoto roku. Američané ponechali nízký průlet, jenž bylo možné chápat také jako provokaci z ruské strany, bez reakce.

„Musíme stanovit hranice a netolerovat takové chování, protože jinak Rusko vyhraje. Kdybych já byl velitelem té lodi a ruská letadla by létala takhle blízko, tak já bych vypálil. Ale ne tak, aby pilot zahynul, jen bych mu poškodil křídla,“ konstatoval host v exkluzivním rozhovoru

Rozhovor v angličtině naleznete zde

Walesa nevěří, že by takový počin vyvolal nějaký válečný konflikt. „To je bez šance. Jaký konflikt. Nikdo nechce konflikt, ani Rusko nechce konflikt. Rusko se nás jen pokouší vystrašit a vydírat, což je jejich cesta k vítězství. Rusko si nemůže válku dovolit, protože válka je strašlivě drahá,“ doplnil.

Pár slov věnoval i situaci v Evropské unii a v Polsku. Pokud jde o evropské společenství, to prochází krizí. Bez důkladných změn se rozpadne a je prý na Německu, Francii a Itálii, aby nalezly řešení.  Ale jestli se to stane, tak se podle názoru nositele Nobelovy ceny míru zrodí nová EU a ta bude lepší.

Polsko má teď pravicovou vládu, která se podle Walesy rozhodla kráčet po autoritářské cestě. V tom se prý podobá i jednomu americkému uchazeči o Bílý dům. Ačkoli Walesa nezmínil žádné jméno, měl s vysokou pravděpodobností na mysli republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Pokud to někdy bude s Polskem hodně zlé, exprezident mu je jako patriot připraven znovu pomoci, ale ten čas v jeho dvaasedmdesáti letech zatím nenastal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…