Rusko slaví porážku Islámského státu. V USA je ticho, tam se neslaví. Víte proč?

12.12.2017 13:02

Americký profesor Juan Cole, který se specializuje na Střední východ a jižní Asii, se na svém webu juancole.com zamýšlí nad tím, proč je v Bílém domě ticho, zatímco Rusko a Irák oslavují definitivní porážku Islámského státu. Podívejte se sami, k čemu profesor Cole dospěl.

Rusko slaví porážku Islámského státu. V USA je ticho, tam se neslaví. Víte proč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vítězné stažení většiny ozbrojených sil ze Sýrie. Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil osvobození celého Iráku od Islámského státu. Ale ve Spojených státech je po pádu muslimských radikálů ticho po pěšině. Proč, ptá se profesor Juan Cole. A vzápětí si odpovídá. Islámský stát možná padl, ale to neznamená, že je konec islámskému terorismu. Kdekdo si může uvázat bombu okolo pasu a jít se ve jménu islamistické ideologie někam odpálit. To je jedna možnost.

Anketa

Vadí vám, jak se Tomio Okamura chová k novinářům?

8%
92%
hlasovalo: 14028 lidí

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Další možnost je, že administrativa Spojených států může islámský terorismus používat jako bubáka. Dřív jako strašáka využívala komunismus, teď může k mobilizaci vlastních lidí využít islámský terorismus. Ve 20. století bylo pár desítek tisíc komunistů, před projevem odhalujícím Stalinovy vraždy a další zvěrstva se ke komunistické ideologii v USA hlásilo asi 100 tisíc lidí. Po projevu Nikity Chruščova, který Stalinovu bestialitu odhalil, klesl počet komunistů v USA k 50 tisícům. Tito lidé se podle profesora nechystali k obsazení Bílého domu, ale bylo je možné dobře využít jako strašáka.

S islamisty je to dnes stejné. Hrozba teroristického útoku na půdě Spojených států  existuje a Cole je nechce snižovat. Jedním dechem však dodává, že toto riziko je menší, než se v USA naznačuje. Islámský terorismus je použit jako klacek na Američany, kteří se nechtějí vzdávat svých svobod ve jménu většího bezpečí.

„V tomto století nahradil islámský terorismus komunistickou ideologii v roli strašáka. Ve Spojených státech umře dnes více lidí po pádu ze žebříku než v důsledku teroristického útoku,“ píše profesor. Válka proti terorismu je především příběhem, který má sjednotit Američany a má napomoct k jejich ovládnutí. Bez strašáka islamistického terorismu by to tak snadné nebylo.

„Pokud bychom uznali vítězství nad Islámských státem, zřejmě bychom se museli začít chovat rozumněji. Šílené!“ uzavírá profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…