Rusko zpřísňuje postihy za propagaci LGBT. Aktivisté bijí na poplach

24.11.2022 14:37

Ruský parlament projednává nový zákon o zákazu „propagování“ LGBT, kde se zpřísňují tresty na až na pětileté vězení. Aktivisté bijí na poplach, protože tento zákon podle nich ještě více pošlape práva LGBT komunity, která je už nyní kvůli oficiální rétorice vyhnána na okraj společnosti. Novela je prý přijímána v souladu s tlakem na „tradiční hodnoty“, které Kreml prosazuje v souvislosti se svou „speciální operací“ na Ukrajině.

Rusko zpřísňuje postihy za propagaci LGBT. Aktivisté bijí na poplach
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

Ruský nezávislý deník The Moscow Times informuje o projednávané novele zákona, který je namířen proti homosexuálům. Zákon by podle aktivistů „zahnal členy LGBT do podzemí společnosti“. Ruští zákonodárci už minulý měsíc návrh zákona podpořili v prvním čtení. Novela se zaměřuje zejména na zákaz „propagování“ LGBT a zvyšuje trestní sazbu za tuto protizákonnou činnost až na pět let vězení.

„Společnost se stane podstatně uzavřenější,“ řekl vedoucí aliance pro práva heterosexuálů a LGBT Alexej Sergejev o důsledcích, pokud bude zákon přijat. „LGBT lidé budou žít stále více ve stínu,“ dodal.

Ruská LGBT komunita již nyní čelí násilí a ostrakizaci v důsledku rozšířené homofobie, která je často podněcována oficiální rétorikou. Mnozí se však obávají, že legislativa, která nyní prochází parlamentem, situaci ještě zhorší. Aktivisté uvedli, že by to mohlo mít důsledky pro organizace LGBT, místa konání LGBT akcí a také pro knihy, filmy, divadelní hry a videohry s obsahem LGBT.

„Tato legislativa bude mít dopad na všechny, nejen na LGBT lidi,“ prohlásil Noel Shaida, vedoucí komunikace skupiny pro práva LGBT lidí Sphere Foundation. „Nejděsivější na těchto zákonech je, že zahrnují všechno: filmy, televizní seriály, média, reklamu, vydavatelství,“ uvedl Shaida.

Legislativa – kterou by mohl prezident Vladimir Putin podepsat již tento měsíc – navazuje podle informací CNN na kontroverzní zákon z roku 2013 o zákazu „propagace netradičních sexuálních vztahů“ mezi nezletilými.

Návrh zákona se podle aktivistů rovněž snaží právně označit informace o „netradičních životních stylech“ jako pornografii a trestné činy včetně pedofilie zaměňuje s homosexualitou. Pokuty za porušení zákona by se zvýšily až na 400 000 rublů (155 tisíc korun) pro jednotlivce a 5 milionů rublů (cca 2 miliony korun) pro organizace.

Kromě toho by podle pozměňovacích návrhů mohly být některé přestupky – včetně využívání médií k „propagaci netradičních sexuálních vztahů“ – trestány mnohaletými tresty odnětí svobody. 

Vzhledem k tomu, že organizacím hájícím práva LGBT by hrozily vysoké pokuty, se mnozí aktivisté obávají, že by se mohly vrátit praktiky z dob Sovětského svazu, kdy byla homosexualita trestná.

„Nejvíce to zasáhne organizace LGBT, protože jsou nejvíce vidět,“ uvedl pro The Moscow Times Sergejev s tím, že by se LGBT skupiny mohly opět stát tajnými jako v Sovětském svazu a scházet se jen v soukromých bytech.

Mnozí by se dokonce mohli označení LGBT zcela vzdát, aby na sebe nepoutali pozornost. „Je to forma vymazání. Čím více LGBT lidí samo oficiálně popře svou totožnost, tím více se bude dařit stereotypům o LGBT lidech,“ řekl Sergejev.

Ačkoli oficiální homofobie má v Putinově Rusku dlouhou historii, zdá se, že současné legislativní zaměření na projevy LGBT je součástí širšího zásahu proti sociálním menšinám v důsledku neúspěchů ve válce na Ukrajině.

„LGBT je dnes prvkem hybridní války a v této hybridní válce musíme chránit naše hodnoty, naši společnost a naše děti,“ prohlásil v říjnu poslanec Alexandr Chinštejn, jeden z architektů nového zákona. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli tomu dobře rozumím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 24.11.2022 16:04:01
nejedná se o kriminalizaci homosexuality, ale pouze její propagace. S čímž teda já osobně souhlasím, protože, jsa ze staré školy, pořád si myslím, že sexualita je soukromá osobní věc.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…