Ruský opozičník Navalnyj ztrácí naději: Nemůžeme v podstatě nic. Jen rozdávat letáky. Ani voleb se nemůžeme účastnit

17.03.2015 8:42

Jeden z vůdčích představitelů ruské opozice Alexej Navalnyj poskytl rozhovor americkému serveru Buzfeed.com. Hovořil o zemřelém příteli Borisi Němcovovi, ale i o těžkostech, kterým musí opozice vůči Putinovu režimu v současné době čelit.

Ruský opozičník Navalnyj ztrácí naději: Nemůžeme v podstatě nic. Jen rozdávat letáky. Ani voleb se nemůžeme účastnit
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Kreml se snaží o jediné, což je absolutní zničení našeho národa,“ říká sedmatřicetiletý advokát Navalnyj, který se zabývá především bojem proti korupci a v prosinci 2011 stál za doposud nejmasovějšími protesty proti Putinovu režimu. V Moskvě se tehdy demonstrací podle odhadů samotných organizátorů účastnilo až 120 000 lidí. Podle Navalného je ztráta Němcova pro ruskou opozici těžkou ranou. „Nevěděli jsme, jak je pro nás důležitý, dokud jsme o něj nepřišli. On byl skutečně jedinečnou osobností. Sice byl mnoho let součástí establishmentu, ale choval se jako aktivista,“ poznamenává Navalnyj.

Podle Navalného je smrt Němcova signálem, že se snaží prezident Vladimir Putin upevňovat svoji moc. Navalnyj hovoří o tom, že jej Němcov navštívil dva dny před smrtí ve vězení. Probírali společně možnosti ochrany před případným útokem a samozřejmě také konflikt na Ukrajině, který ruskému prezidentu zvýšil popularitu, ale zemi zároveň uvrhl do ekonomické krize. „Putinovým způsobem ovládání lidí nikdy nebylo zastrašování. V minulosti si je jednoduše kupoval. Nyní má k tomu méně příležitostí, tak k dosažení svých cílů používá také zastrašování,“ zmiňuje Navalnyj.

celý text v angličtině najdete ZDE

Stávající podoba sankcí vůči Rusku podle Navalného není dostatečně účinná. Západ by měl dle jeho názoru přitvrdit. „Na černé listině by měla skončit kompletně celá ruská politická elita. Politici a oligarchové blízcí Putinovi by měli za své konání nést zodpovědnost. Do té doby, než ruského prezidenta svrhnou z jeho funkce,“ říká Navalnyj a upozorňuje, že nepsaná dohoda mezi nimi a Putinem byla porušena. „U moci ho drželi především proto, že jim to přinášelo stále větší bohatství a výhody. Putin v důsledku sankcí přišel o jejich podporu. Copak ten idiot nechápe, že oni jsou nebezpečnější než opozice?“ podivuje se Navalnyj.

Navalnyj tedy fakticky přiznává, že ruská opozice je prakticky bez vlivu na dění v zemi. Vladimir Putin dominuje na domácí politické scéně natolik, že tam není prostor pro někoho jiného. Poslední výsledky veřejného mínění realizované nezávislou agenturou Levada Center ukázaly, že samotný Navalnyj má mezi obyčejnými lidmi podporu jen kolem 1 %. Na druhou stranu přibližně stejnou podporu lidé vyjádřili i ministru obrany a potenciálnímu nástupci Putina Sergeji Šojgu a současnému premiérovi a bývalému prezidentu Dmitriji Medveděvovi. Navalnyj rovněž čelí problému s financemi. Všichni větší sponzoři z jeho protikorupčního fondu již vycouvali. Jeho nejbližší spolupracovník Vladimir Ašurkov odjel do Londýna a požádal o azyl ve Velké Británii krátce poté, co jej začaly vyšetřovat ruské úřady.

K případnému úspěchu opozice nepřispívají ani četná restriktivní opatření týkající se ruského internetu. Navalného blog je blokován ruskými úřady a internetové servery, které dávaly prostor pro jeho články zabývající se korupcí, jsou nyní pod dohledem Kremlu. Jeho Straně pokroku navíc bylo ruskými úřady zamítnuto postavit kandidátku do nejbližších voleb. Přesto se snaží Navalny dál získávat podporu těch, kteří jsou nespokojeni s režimem. „Lidé porozumí tomu, o co tady jde, mnohem lépe, když jim vysvětluje souvislost mezi rostoucí cenou mléka a válkou na Ukrajině,“ popisuje Navalnyj, ale o svém úspěchu v nejbližší době si nedělá žádné velké iluze. „Zatímco dříve jsme požadovali férové volby, nyní alespoň chceme, abychom se jich vůbec mohli účastnit. Naše mantinely jsou omezené na nejvyšší míru. Co můžeme vlastně dělat kromě pořádání demonstrací a rozdávání letáků?“ konstatuje s povzdechem Navalnyj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…