Rusnok dnes uvede na ministerstva zbylé ministry

11.07.2013 6:26

Premiér Jiří Rusnok dnes uvede do funkcí zbylé členy své úřednické vlády. Devět ministrů se tak poprvé od středečního jmenování seznámí se svými resorty. Jako první Rusnok uvede Dalibora Štyse na Ministerstvo školství. Pak s Jiřím Balvínem zamíří na Ministerstvo kultury.

Rusnok dnes uvede na ministerstva zbylé ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Dopoledne budou do funkcí uvedeni ministr práce a sociálních věcí František Koníček, ministryně spravedlnosti Marie Benešová a nový ministr zdravotnictví Martin Holcát. Po poledni přijdou na řadu ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, šéf resortu zemědělství Miroslav Toman, ministr dopravy Zdeněk Žák a jako poslední šéf resortu místního rozvoje František Lukl. Úřednický kabinet má celkem 14 ministrů. Tedy o dva méně, než měla předchozí vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Nyní přišla řada na vyjednávání s politickými stranami

Pět ministrů uvedl Rusnok do vlády ve středu, tedy ve stejný den, kdy ji jmenoval prezident Zeman. Jako první se v úřadu "zabydlel" někdejší předseda úřednické vlády a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer, který je v dočasném kabinetu ministrem financí a místopředsedou. Hned po něm Rusnok uvedl do úřadu dalšího místopředsedu Martina Pecinu, který převzal vedení vnitra. Po nich následovali ministr průmyslu Jiří Cienciala, šéf diplomacie Jan Kohout a staronový ministr obrany Vlastimil Picek.

Příští týden Rusnok zahájí jednání s politickými stranami, které bude přesvědčovat, aby jeho kabinetu vyjádřily důvěru. Samotné hlasování o důvěře se ve sněmovně uskuteční zřejmě 8. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…