Rusnok jedná v Kramářově vile o složení své vlády

26.06.2013 11:06

Premiér Jiří Rusnok dnes od rána jedná v Kramářově vile o složení nové vlády. Setkal se s předákem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem, ten ale možnost svého zapojení do kabinetu odmítá. Rusnok má mít schůzku i s Janem Kohoutem, který působil jako ministr zahraničí už v úřednické vládě Jana Fischera v letech 2009 až 2010.

Rusnok jedná v Kramářově vile o složení své vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Zavadil po odchodu z Kramářovy vily řekl ČT, že se rozhodně neucházel o žádné místo v úřednické vládě. Řekl jen, že přišel schéma úřednické vlády podpořit, to znamená, že odborová organizace souhlasí s tímto schématem.

Nabídku na účast v Rusnokově kabinetu už přijal Martin Pecina. Vrátí se na pozici ministra vnitra, kterou zastával už ve Fischerově kabinetu.

Rusnok se setká i s Benešovou

Na schůzku s Rusnokem se dnes chystá také Marie Benešová (ČSSD), která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti. Čas jednání nechtěla upřesnit. "Nejdřív si poslechnu pana premiéra, co má za úkol nebo s čím mě osloví, nebudeme předbíhat," řekla ČTK o své případné účasti v kabinetu. Post ministryně by prý zvažovala, situace ale pro ni není jednoduchá, protože má advokátní praxi a rozdělané případy. "Je to na dočasnou dobu a žádná zrovna vytoužená pozice to není, protože jste letní král, musíte všechno přerušit. Nebude legrace řešit rozdělané kauzy, kdo v nich bude pokračovat, i pro klienty to bude nepříjemné, mám s tím spoustu starostí," dodala.

Benešová je řadovou členkou ČSSD, čehož se v případě vládního angažmá zbavovat nebude. "Já se za to nestydím. Chodím na pět schůzí ročně v místní organizaci, komu by to mělo vadit? Nejsem ve vedení, jsem řadová členka na místní kladenské úrovni," upřesnila.

Obsazení většiny ministerstev je zatím nejasné

U většiny resortů je jejich obsazení předmětem spekulací. Ve zdravotnictví zaznívají například jména senátorů Vladimíra Drymla a Milady Emmerové, kteří mají blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi. Emmerová ale dnes ČTK řekla, že ji zatím nikdo neoslovil. Dryml dnes na dotaz ČTK uvedl, že podle něj není vhodné se vyjadřovat k tomu, zda nabídku dostal nebo ne. "Jde výlučně o záležitost nového pana premiéra," řekl.

Také ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška, který ve Fischerově vládě vedl ministerstvo pro místní rozvoj, ČTK řekl, že ho nyní nikdo s nabídkou neoslovil. Současný ministr obrany Vlastimil Picek nechtěl v úterý dotaz, zda nabídku od Rusnoka dostal, komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…