Rusnok rázně: Vláda Důl Paskov nekoupí, ani kdyby stál korunu

18.09.2013 19:46

Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD. Rozhodně prý nebude kupovat OKD, ani Důl Paskov, a to ani kdyby stál jen jednu korunu. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to prohlásil premiér Jiří Rusnok. Vláda se prý bude soustředit hlavně na starost o lidi bez práce a širší obnovu Moravskoslezského kraje.

Rusnok rázně: Vláda Důl Paskov nekoupí, ani kdyby stál korunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

"Já tady zdůrazňuji, že my nebudeme jako česká vláda z peněz českých daňových poplatníků platit žádné dluhy soukromých vlastníků této firmy. To je prostě vyloučeno," uvedl Rusnok, podle něhož vláda takovým způsobem nemůže řešit situaci jednoho soukromého podniku. Připomněl také evropskou legislativu zakazující jakoukoliv veřejnou pomoc a zdůraznil zodpovědnost vlastníků dolu. V této souvislosti zmínil závazky, jaké na sebe majitelé vzali v době privatizace.

Odmítl také možnost, že by důl za jednu korunu odkoupil stát, jak o tom hovořila například ČSSD. Takové úvahy označil za naprosto scestné. "Abychom udržovali v chodu Důl Paskov, pokud produkuje roční ztrátu miliardu a půl nebo dvě, tak si to vydělte počtem postižených lidí 2000, tak to jim můžeme skutečně zajistit luxusní sociální síť bez toho, aniž bychom stínovali nějakou těžbu uhlí," nechal se slyšet.

Vláda podle něj ale bude dělat veškerá opatření, která jsou možná a která jí přísluší. Hovořil přitom o zajištění sociálních kompenzačních programů a programů pro opětovné začlenění do společnosti, obecněji pak o aktivní politice zaměstnanosti a ekologických sanacích v regionu. Například na další část sanace ostravských lagun bude podle něj v nejbližší době uvolněna další miliarda korun.

Schůzky s OKD se zúčastní i Zeman

Oficiální jednání s OKD zatím nezačala, uvedl také ministerský předseda. Poprvé se zástupci státu s vlastníky firmy sejdou 24. září. Schůzky, po níž Rusnok očekává další, se má zúčastnit i prezident Miloš Zeman.

Kolik lidí pracujících na Dole Paskov by po uzavření dolu mohlo rozšířit řady nezaměstnaných, zatím nikdo není schopen odhadnout. Záleží to mimo jiné i na ochotě horníků jít pracovat do jiných dolů na Karvinsko. Na Dole Paskov nyní pracuje téměř 3000 lidí, z toho je zhruba 2500 vlastních zaměstnanců OKD a přes 400 pracovníků dodavatelských firem.

   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…