Rusové: Ukrajinci už začali. Z USA: Rusko se musí rozpadnout

05.06.2023 8:02

VÁLEČNÝ MONITORING Rusové tvrdí, že ukrajinská protiofenziva začala. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) oznámil, že pokračují útoky ruských dobrovolnických jednotek bojujících na ukrajinské straně v ruské Bělgorodské oblasti. Po dalším ruském útoku na střední Ukrajině vyprostili záchranáři z trosek tělo dvouleté holčičky. Askold S. Lozynskyj, newyorský právník a prezident Nadace Ukrajinské svobodné univerzity napsal, že pro nastolení trvalého míru je naprosto nezbytná jedna věc. Rozpad Ruska v jeho současné podobě.

Rusové: Ukrajinci už začali. Z USA: Rusko se musí rozpadnout
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vojenský transportér BTR-60PB

Jednotky proukrajinského Ruského dobrovolnického sboru (RDK) a Legie Svoboda Ruska (LSR) provedly 4. června další omezený vpád do Belgorodské oblasti a údajně nadále operují v ruské pohraniční osadě. Geolokační záběry zveřejněné 4. června podle ISW ukazují, že příslušníci LSR a RDK postupují směrem k osadě Nová Tavolžanka (3,5 km od ukrajinských hranic).

„Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov potvrdil, že na území Nové Tavolžanky probíhají boje, ačkoli ruské ministerstvo obrany (MO) tvrdí, že jednotky Západního vojenského okruhu a ruské pohraniční služby udeřily na ukrajinskou diverzní a průzkumnou skupinu poblíž osady a donutily ji stáhnout se. Ruští blogeři tvrdili, že sabotážní a průzkumná skupina o 20 členech vstoupila do Nové Tavolžanky bez obrněných vozidel. Hlavní zahraniční zpravodaj Wall Street Journalu Jarsoslav Trofimov uvedl, že proukrajinští ruští bojovníci zůstávají v Nové Tavolžance od 17.00 hodin moskevského standardního času. Podle Trofimova jsou v Nové Tavolžance stále ukrajinské jednotky,“ uvedl k tématu ISW.

V Pidhorném, severně od Pirvomajsku na střední Ukrajině, podle CNN záchranáři vyprostili tělo dvouleté holčičky z trosek budovy zasažené ruským úderem v sobotu na pobřeží řeky v jihovýchodní Dněpropetrovské oblasti. Americká zpravodajská stanice se odvolává na ukrajinské vojenské představitele. Při útoku bylo zraněno 22 lidí včetně pěti dětí.

V Rusku podle americké zpravodajské stanice narůstá napětí kvůli útokům na Bělgorodskou oblast.

„Gubernátor Bělgorodu v neděli na videu uvedl, že zde byl zaznamenán útok, protože ruské disidentské skupiny bojující pod ukrajinským velením zvyšují svůj tlak.

Podle BBC ruské dobrovolnické skupiny oznámily, že během útoku na Bělgorod byli zajati ruští vojáci u hranic s Ukrajinou. Nejvyšší představitel Bělgorodu odpověděl, že souhlasí se setkáním s jejich únosci, pokud jsou vojáci stále naživu. Kyjev stále popírá, že by se na operacích ruských dobrovolníků přímo podílel. Ukrajinská vláda zdůrazňuje, že pokud jsou jednotky na ruském území, jednají zcela samostatně.

Rusové také oznámili, že odrazili ukrajinský útok v Záporoží. Vladimir Rogov, Ruskem jmenovaný úředník v Záporožské oblasti uvedl, že útok přišel kolem půlnoci v rámci „bojového průzkumu“, kterým se ukrajinská armáda snažila prolomit frontovou linii v jižním regionu.

Většina bojů se odehrála v řadě oblastí východně od města Záporoží v sousední Doněcké oblasti, uvedl Rogov. Generální štáb ukrajinské armády se v neděli ve své denní aktualizaci o žádných bojích v oblasti Záporoží nezmínil.

Askold S. Lozynskyj, newyorský právník a prezident Nadace Ukrajinské svobodné univerzity napsal v komentáři pro Kyiv Post, že pro nastolení trvalého míru mezi Ruskem a Ukrajinou je naprosto nezbytná jedna věc. Rozpad Ruska v jeho současné podobě. „Pro nastolení trvalého míru existuje jediné řešení: konec ruského impéria. V opačném případě zastavení bojů pouze umožní prohloubení problému,“ uvedl Lozynskyj. „Dokud Rusko zůstává impériem, zůstává globální bezpečnost a ukrajinská suverenita ve hře,“ dodal.

Oznámil také, že v červenci 2023 se ve Washingtonu uskuteční pochod, který upozorní na všechny národy porobené Ruskem, na národy, které ne zcela dobrovolně žijí v ruské federaci, případně v jejím sousedství a jsou Ruskou federací významně ovlivňovány.

„Proč by USA měly tomuto hnutí věnovat pozornost? První důvod je zřejmý, morální. V tomto ohledu má Amerika vzhledem ke své vlastní historii co říci. … Svoboda a globální bezpečnost potřebují zastánce, ale USA to samy nezvládnou. Bůh ví, že máme své vlastní problémy. USA však musí i nadále stát v čele světového společenství. Je snadné znevažovat mezinárodní struktury, protože se zatím v historii ukázaly jako bezradné. Mezinárodní organizace a sdružení jsou však budoucností. Internet, globální ekonomika, globální problémy životního prostředí a chudoby to dokázaly,“ uvedl Lozynskyj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Amerika před bankrotem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 05.06.2023 10:59:06
A já furt, proč tam jezdí zločinci petihnusu na školení. Ve skutečnosti náš stát poslední rok a půl řídí americká ambasáda, proto jsme, tam kde jsme, v řiti.

|  29 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…