Rusové stahují z Ukrajiny své lidi, USA také. Kyjev opevňuje obranu

12.02.2022 11:38

Rusko začalo stahovat své lidi ze zastupitelských úřadů na Ukrajině. Činí tak údajně kvůli obavám z provokací. Také USA se chystají k evakuaci svého velvyslanectví v Kyjevě; zároveň vyzvaly Američany na Ukrajině, aby neprodleně tuto zemi opustili. Jako důvod USA uvedly hrozící ruskou invazi a také riziko nákazy covidem-19.

Rusové stahují z Ukrajiny své lidi, USA také. Kyjev opevňuje obranu
Foto: Repro ČT
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po skončení summitu v Ženevě

Rusové reagují na varování západních tajných služeb, které hlásí blížící se ruskou invazi na Ukrajinu. Začali proto snižovat své stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině. Jak uvedly oficiální ruské zdroje, důvodem pro stahování diplomatů je obava z provokace, informuje server iDnes.cz.

Krize kolem Ukrajiny den co den graduje. Jak již včera informovaly PL, na britské letecké základně dosedly americké bombardéry, které jsou schopné nést i atomové zbraně. Na druhé straně v Černém moři se koná námořní cvičení, do kterého se zapojily více než tři desítky ruských plavidel. Přidat se má i letectvo a pobřežní obrana. Ta bude nacvičovat obranu Ruskem anektovaného poloostrova Krym.

Přípravy na obranu se rozeběhly i v ukrajinské metropoli.

Západní tajné služby odhadují zahájení vojenských operací ve středu, Rusko ale tyto zprávy odmítá. Uvedený termín dosud nepotvrdil ani americký prezident Joe Biden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …