Ruští studenti na některé obory nemohou, potvrzují vysoké školy. Počet zájemců přitom stoupá

15.07.2022 11:22

O víc než polovinu vzrostl zájem ruských studentů o studium na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Roste i zájem běloruských a ukrajinských studentů. Některé obory jsou ale těm ruským zapovězeny. Žádné konflikty mezi příslušníky obou válčících národů však zaznamenány nebyly, naopak prý navzájem spolupracují.

Ruští studenti na některé obory nemohou, potvrzují vysoké školy. Počet zájemců přitom stoupá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

„V roce 2021 si na některou z fakult podalo přihlášku 198 uchazečů z Ruska, 11 z Běloruska a 90 z Ukrajiny. Letos si přihlášku ke studiu podalo 319 studentů z Ruska a 36 z Běloruska. Zvýšil se i počet uchazečů z Ukrajiny na 144,“ uvedla pro server iDnes.cz prorektorka pro studium Alena Chvátalová.

„Více než třicítka studentů si pak podala přihlášku na bakalářský obor aplikovaná informatika,“ pokračovala.

Všechny obory však pro studenty z Ruska vlivem sankcí, které na něj uvalila Evropská unie otevřeny nejsou. Mezi ty zapovězené patří  třeba Informatika, Kybernetika, nebo Robotika. Ty ruští studenti navštěvovat nemohou.

I když si ale uchazeč vybere obor, který podle sankčního seznamu studovat smí a splní všechny podmínky nutné k přijetí, nemá vyhráno.

„Aby mohl na některé vysoké škole u nás studovat, musí mít vízum. A podle informací, které mám, lze očekávat, že jim uděleno nebude a k zápisu ke studiu se nebudou moci dostavit,“ poznamenala prorektorka.

Škola se alespoň snaží vycházet vstříc těm, kteří již studují. Jedné studentce Fakulty strojního inženýrství hrozilo, že nebude moct absolvovat předmět, který měl propojení na jadernou energetiku. Škola ale přijala opatření, které jí další studium umožnilo.  

„Studentka byla z magisterského oboru, který souvisí s jadernou energetikou. Dostala individuální plán, aby tento předmět neabsolvovala,“ popsala řešení Chvátalová.

Vztahy mezi studenty prý válka nijak nepoznamenala a jsou korektní a přátelské. Žádné projevy agrese či odporu k druhému škola nezaznamenala. Opak je prý pravdou.

„Nesetkali jsme se ani s nějakou nevraživostí mezi ruskými a ukrajinskými studenty. Spíše naopak. Máme zkušenost, že například o stipendium si přijde žádat studentka z Ukrajiny spolu se studentkou z Ruska, protože studují stejný obor. A věřím, že to tak i zůstane,“ vyjádřila své přání pro iDnes.cz prorektorka Chvátalová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…