S Halíkovými knihami je to jinak. Premiér je za nevědecké neprohlásil, ani nemůže

21.11.2013 20:28

Dopis, ve kterém premiér v demisi a předseda Rady vlády pro vědu, výzkum a inovaci (RVVI) Jiří Rusnok informuje o vyškrtnutí čtrnácti publikací filozofa a kněze Tomáše Halíka z databáze vědeckých prací RIV v Česku, je nepravdivý. Komise vyřazení jeho děl nedoporučila a sama rada, která má hlavní slovo, se tím doposud ani nezabývala. Iniciátorem této kauzy byl akademik Daniel Solis, který se netají tím, že se chce svému kolegovi pomstít. Informace přinesla Česká televize.

S Halíkovými knihami je to jinak. Premiér je za nevědecké neprohlásil, ani nemůže
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

V Rusnokově dopisu stojí, že Halíkovy práce budou z RIVu vyškrtnuty. "Komise této rady Halíkovy publikace z RIVu vyřadit nedoporučila. A to z praktických důvodů – vypršel časový termín, kdy by se dal výstup v RIVu změnit," sdělila webu ČT24 první místopředsedkyně rady Miroslava Kopicová.

"Rada má možnost vyčlenit pouze ty výstupy, které byly napsány v roce 2012 a které tedy ještě nebyly schváleny. O starších publikacích už rozhodovat nemůže," upřesňuje další člen Karel Oliva. Filozofické a náboženské texty známého intelektuála tak v rejstříku vědeckých prací zůstanou.

Podnět k přezkoumání Halíkových knih vyvstal od akademika Daniela Solise. 5. srpna poslal Rusnokovi podnět pro "vysvětlení a nápravu chybné klasifikace populárních publikací Tomáše Halíka jako vědeckých prací". Poukazuje v něm na deset knih, tři knižní kapitoly a jeden článek v "pochybném časopisu Dingir", které "nejsou odborné publikace, ale jen jeho vánoční meditační knížky".

Výsledné znění dopisu od Rusnoka je však zarážející, neboť nedisponuje žádnou pravomocí, která by mu umožnila knihy z databáze vyškrtnout. „Dopis byl bohužel špatně napsán. Jiří Rusnok samozřejmě publikace z RIVu odstranit sám nemůže, věc musí nejdříve projednat rada," omluvila premiéra jeho mluvčí Jana Jabůrková.

Halíkovy knihy jsou vědecké. Solis prohrál

Celá kauza zřejmě pramení z nesympatií mezi oběma akademiky. V létě Halíkova stížnost na Solise způsobila jeho vyhazov z Vysoké školy veřejných a mezinárodních vztahů v Praze. "Ano, tohle samozřejmě stálo za mým podnětem. Proč bych nechtěl oplatit panu kolegovi Halíkovi stejnou mincí to, co provedl mně? Jak se říká – jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá," potvrdil Solis. Jeho záměr mu ale nevyšel.

Halík jakoukoliv kritiku ze strany Solise popírá. "Rada má právo knihy vyřadit. To ovšem neudělala a dala je na seznam (RIV). Ovšem trošku legračním způsobem. Před pár lety se tam například dostal polský překlad mé knihy Vzdáleným na blízku, neobjevil se tam ale český originál ani její prestižní anglický překlad. Každopádně tyto knihy už do RIVu zařazeny byly a tedy těžko můžou být revidovány," řekl ve středečním pořadu Jak to vidí na Českém rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …