S Romy se zachází jako s věcmi. Advokátka byla s Řápkovou v televizi

16.09.2011 21:49

Advokátka Klára Samková má zato, že by se měli do řešení problémů na severu Čech zapojit sami Romové. Jinak to jsou prý jen „gádžovské hrátky“, kdy se s Romy zachází jako s objekty, věcmi.

S Romy se zachází jako s věcmi. Advokátka byla s Řápkovou v televizi

„Nepřinese to žádné výsledky," byla v Hyde Parku na ČT advokátka Klára Samková nekompromisní, když mluvila o současném řešení situace na Šluknovsku. Samková byla dříve v ODS, nyní v TOP 09, za kterou se dostala i do zastupitelstva Prahy 2.

„Jediné, čeho dosáhl Honza Černý a Člověk v tísni, je recyklace," kritizuje dál. Podle ní vždy někdo vypadl, když byly uplatněny určité kroky, zároveň ale zase přibyli jiní problematičtí lidé. Podle Samkové se s Romy nakládá jako s věcmi, zatímco by měli být řešeny jejich konflikty úplně jinak. „To jsou všechno gádžovské hrátky," smála se.

Napsali jsme k tématu Romové


Především by se podle ní měli zapojit sami Romové. „Sociální práce je samozřejmě potřebná a nutná, ale pokud tam nepracuje místní romská organizace, tak je to, jako kdybyste chtěli hrát tenis o jednom hráči. To by nezvládla ani Kvitová! To si pinkáte squash o zeď, ale není to tenis," pokusila se i o metaforu.

Ačkoliv se v některých bodech Romů Samková zastává, zároveň je ale i kmotrou dvou dětí Lukáše Kohouta, vůdčí postavy protiromského hnutí ve Varnsdorfu. „Lidi, kteří skandují na ulicích, odmítám považovat za rasisty," narážela například na varnsdorfskou demonstraci, kde padly i věty jako „cigáni do plynu".

Související: Cikáni zdraví bílé spoluobčany, chválí ředitel varnsdorfského gymnázia

Se Samkovou ve většině jejích názorů ale nesouhlasila bývalá primátorka Chomutova Ivana Řápková. „Pokud si stát nevymůže své právo, agresivita bude stoupat," varuje. „90 procent Romů je vědomo své nepostižitelnosti," dodává.

Samková však reagovala rychle a dál odmítala strategii Řápkové, jak s problematickými občany zacházet. „Za situace, kdy byste zemřela hlady a já taky, protože to taky neumím, tak by oni vydrželi. Když je zavřete na celu, kde jich je šest na dvakrát dva metry, budou mít pořád víc místa než doma," rozohnila se Samková.

Čtěte více:

  • Kocáb předal vládě petici o Šluknovsku. Musí být dobrá vůle, radí
  • Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů
  • Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: pan

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…