S covidem v létě k moři? Je to možné, říká Petříček. A hlavně žádný Sputnik, podlomil by důvěru občanů

08.04.2021 22:10

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) v rozhovoru pro server iDNES.cz uvedl, že letní vycestování za mořem vidí pozitivně, pokud by bylo s covid pasem. Okomentoval také snahy dostat vakcínu Sputnik V bez schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA) do tuzemska. „Pokud chceme ztratit důvěru lidí, tak jakýkoli nestandardní postup je cestou špatným směrem,“ míní.

S covidem v létě k moři? Je to možné, říká Petříček. A hlavně žádný Sputnik, podlomil by důvěru občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Covid pas by mohl být podle ministra ideálním řešením, jak by se Češi bez větších obtíží mohli letos v létě podívat k moři, zároveň i skvělým nástrojem pro nastartování ekonomiky.

„Věřím, že s očkováním, s možností zavedení covid pasu bychom se mohli letos podívat i k moři. Není to ale jenom proto, abychom umožnili snadnější cestování, ale také abychom znovu pomohli ekonomice. Cestovní ruch představuje deset procent HDP v Evropské unii a i pro nás je to významné,“ uvedl.

Celý text ZDE.

Společně s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou chce udělat maximum pro to, aby letní sezóna proběhla. „Pomohli bychom hotelům, restauracím, památkám, protože to je také jeden z kroků k obnově hospodářství po pandemii,“ doplnil.

Očekává, že v průběhu dubna bude vědět víc. „Jestli bude řešení celoevropské, nebo jestli budeme muset jednat s jednotlivými státy individuálně,“ uvedl Petříček.

Věnoval se i samotnému očkování, konkrétně sporům ohledně použití ruské vakcíny Sputnik V. Ve vládě ve středu skončil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Jeho konec požadoval prezident Miloš Zeman kvůli odmítání udělit výjimku pro ruskou vakcínu Sputnik V.

Podobné kritice ze strany hlavy státu čelili i Petříček, ten se odvolání neobává. Pro mě to není o tom, jestli setrvám na Ministerstvu zahraničí. Vždy jsem říkal, že na té židli se nedržím jako klíště. Pro mě je důležité, aby sociální demokracie dělala to, co tradičně dělala. Hájila zájmy neprivilegovaných, zastávala se zaměstnanců a prosazovala spravedlnost a solidaritu v naší společnosti. To není o nějakém černém autě a nějakém ministerském postu. Záleží mi na tom, abychom žili ve spravedlivé společnosti,“ sdělil kandidát na předsedu strany ČSSD.

Zato se obává, že protlačení Sputniku V by otřáslo důvěrou občanů. „Nedovedu si představit, že bychom postupovali nestandardně v případě jakékoliv vakcíny. To není o Sputniku V. To je o důvěře v očkování, to je o tom, jestli si naši lékaři vezmou na triko, že budou dávat lidem vakcínu, která nebyla standardně registrovaná,“ uvedl ministr.

Pokud jsme dosud používali vakcíny, které jsou registrované u Evropské lékové agentury, neví, jaký by byl důvod k tomu, jít cestou jakékoliv výjimky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…