S pomocí Ukrajině narazili. Doslova. Už se léčí v Česku, na státní útraty

17.03.2024 5:50

Pomáhat Ukrajině nejen slovy, ale i činy. Tak by se dala ve zkratce popsat nezisková organizace Team 4 Ukraine. Nyní ovšem s pomocí Ukrajině narazili. A to doslova. Při rozvozu pomoci jednotkám ZSU, v oblasti Záporoží, do vozu neziskovky v plné rychlosti narazilo protijedoucí auto. Nehoda se naštěstí obešla bez obětí. Zraněných je mnoho.

S pomocí Ukrajině narazili. Doslova. Už se léčí v Česku, na státní útraty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem za Ukrajinu začal Den za Ukrajinu. Pochod skončil na Staroměstském náměstí, kde proběhlo shromáždění Společně za Ukrajinu

„Našemu týmu se bohužel při rozvozu pomoci jednotkám ZSU, v oblasti Záporoží, stala vážná dopravní nehoda. Jiné vozidlo večer z protisměru vjelo v plné rychlosti do našeho pruhu a čelně se srazilo s naší dodávkou,“ napsala neziskovka na Twitter a popsala, jaký byl dopad střetu. „Celá posádka vozu je živá, nicméně nehoda způsobila různě závažná zranění, která si vyžádala neodkladné operace v Ukrajině s následným pokračováním v Čechách.“

Převoz do českých nemocnic proběhl pod patronací Ministerstva obrany a českého velvyslanectví na Ukrajině.

Nehodu potvrdil i první místopředseda Team 4 Ukraine Jan „Sully“ Heřmánek, který se na Twitteru popisuje jako vlastenec, podnikatel, demokrat a voják. „Mohu potvrdit, že jsem jeden ze zraněných. Teď už jsem i s kluky v ČR v nemocnici,“ napsal Heřmánek. A dodal, že zranění jsou vážná. I pro něj. „Teď se budu dávat dohromady, abych mohl v životě fungovat, jako před nehodou. Určitě to ale nebude hned… naše pomoc napadené Ukrajině dál pokračuje,“ napsal.

Novinky informovaly, že pro tři občany České republiky z polského Řešova ve 14:15 vzlétl český vojenský letoun Casa. Do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích byli převezeni v pět odpoledne. Nemocnice potvrdila, že všichni tři pacienti jsou mimo ohrožení života. 

„Můžeme potvrdit, že na řešení tohoto konzulárního případu se podíleli naši diplomaté ze zastupitelských úřadů v Kyjevě, ve Lvově a ve Varšavě, kteří mimo jiné zajišťovali převoz zraněných přes Ukrajinu. Jde o tři české dobrovolníky. Při nehodě byl zraněn také ukrajinský občan, který zůstává v zemi. Do Česka naše občany doprovázel tým lékařů,“ informovala Novinky Mariana Wernerová z MZV ČR.

„Team 4 Ukraine (T4U) byl vytvořen odborníky, kteří v Ukrajině pracují na různých projektech již od roku 2014. T4U je primárně zaměřena na podporu a rozvoj občanské společnosti v Ukrajině, profesionalizaci nevládního sektoru, výměnu informací a zkušeností mezi Českou republikou a Ukrajinou v oblastech bezpečnosti i státní správy, podporu bezpečnostních složek Ukrajiny zaměřenou na dosažení kompatibility s operačními standardy složek EU a NATO. Dále je T4U zaměřen na přímou humanitární podporu civilistům zasaženým válkou a v neposlední řadě materiální i jinou pomoc konkrétním jednotkám obránců Ukrajiny,“ píše se na webu spolku Team 4 Ukraine.

Mezi aktivními projekty spolku jsou například monitorování a dokumentace válečných zločinů ruské armády, snahy sehnat prostředky na odminovávací zařízení nebo mapování destrukce kulturního dědictví Ukrajiny a ekologické dopady války. Mezi partnery spolku patří vedle ministerstev obrany a zahraničních věcí České republiky také ukrajinské velvyslanectví v ČR nebo server Majdan, který se zaměřuje na „sociální bezpečnost“ na Ukrajině. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Team 4 Ukraine (T4U) byl vytvořen odborníky, kteří v Ukrajině pracují na různých projektech již od roku 2014., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 17.03.2024 11:25:08
... podporu bezpečnostních složek Ukrajiny zaměřenou na dosažení kompatibility s operačními standardy složek EU a NATO ... " Z článku vyplývá, že to asi nebyli žádní humanitární pracovníci, ale spíše bezpečnostní nebo vojenští poradci. Překvapivou informací je, že tam působí už od roku 2014, to asi věděl málokdo.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…