S rasismem Čechů jsem nikdy neměla problém, prohlašuje romská sestřička. Ale zato Němci a Slováci...

25.08.2018 7:23

Český premiér Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě opakuje, že Česko nepřijme ani jednoho migranta. I kvůli tomu bývají Češi označování za xenofoby. Kvůli občasným incidentům mezi romskými a neromskými českými občany, např. nedávno v Dubí na koupališti, zase za rasisty. Zdravotní sestra romského původu Eva Berkyová ale v rozhovoru pro sobotní MF Dnes nabídla trochu jiný pohled. S Čechy prý nikdy neměla problém. Zato s Němci a se Slováky to prý bylo jiné.

S rasismem Čechů jsem nikdy neměla problém, prohlašuje romská sestřička. Ale zato Němci a Slováci...
Foto: Nemocnice České Budějovice
Popisek: Nemocnice České Budějovice

Zdravotní sestra romského původu Eva Berkyová za svůj život přišla do kontaktu s mnoha pacienty. Pracovala i v Německu, takže dobře ví, že podmínky zdravotních sestřiček v Česku nejsou právě nejlepší. Jednu věc ale na Češích oceňuje. Zatímco v Německu jí jedna pacientka odmítla a na Slovensku si od ní pacient nenechal píchnout injekci, s Čechy prý problém nikdy neměla. Má proto za to, že Češi nejsou rasisté.

„Nevím, jestli mám štěstí na lidi, ale v Česku jsem se nikdy nestřetla s žádnými rasistickými poznámkami. Někteří pacienti jsou maximálně překvapení, když k nim poprvé přijdu, ale žádný mě nikdy neodsoudil. To se mi stalo na Slovensku a v Německu, v Česku nikdy,“ prozradila.

V Německu a v Rakousku pracovala jako ošetřovatelka, která docházela za pacienty do domácností. Naučila se jazyk a spolu s rodinami pečovala o jejich blízké. Některé rodiny jí pak braly jako jednoho ze svých členů a dávaly jí vánoční dárky. V Německu se však také setkala s rasistickými poznámkami na svou adresu.

„V Německu se mi stalo, že jsem přišla k pacientce a měla jsem s sebou kolegyni, která mě měla zaučit. Řekla mi, že slyšela, že mě ta paní nechce, protože jsem Romka. Prý kvůli tomu i volala do agentury. Ta paní mě nechala dělat všechno, třeba obstarat zahradu, měla jsem třeba vyplít hrášek. Přijela ke mně na vozíku a kritizovala, že to nedělám dobře, všechno bylo špatně. Dělala jsem, co mi řekla, a nakonec mi řekla, že si to rozmyslela a že můžu zůstat, ale já to odmítla,“ pokračovala.

Pokud jde o podmínky zdravotních sester, ty mají podstatně méně peněz než např. v Německu. Proto nám chybějí zdravotní sestry, Nedokážeme je prý přilákat do nemocnic. Další problém tkví v tom, že zdravotní sestry v Česku tráví asi 50 procent pracovního času papírováním, administrativou spojenou s propouštěním pacientů, s výdejem léků a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…