SPOLU prosadí důchodovou reformu, slibuje Pekarová. Bude třeba se zamyslet nad hranicí 65 let

03.10.2021 14:12

V případě, že koalice SPOLU usedne v nové vládě, prosadí dlouho diskutovanou důchodovou reformu, je pevně přesvědčena šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podobně jako další strany jsou pro zaručený důchod ve výši třetiny průměrné mzdy, což by dnes dělalo okolo 13 tisíc korun, informují Novinky.

SPOLU prosadí důchodovou reformu, slibuje Pekarová. Bude třeba se zamyslet nad hranicí 65 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Na rozdíl od hnutí ANO nemáme v čele chaota, který sice hodně napovídá, že je dobrý manažer, ale když přijde krize, tak jako manažer selže. A to u nás, a myslím, že mohu mluvit i za koalici Pirátů a STAN, nehrozí,“ vysvětluje Pekarová Adamová v rozhovoru pro Novinky.cz, proč by koalice SPOLU vládla lépe.

Původní zdroj ZDE

Věří, že by se jím dařilo, jelikož mají společný cíl, chtějí změnit vládnutí a navrátit se ke slušné politice. „Chceme vyřešit věci, které lidí trápí: drahotu, zadlužování země, a ač to nebude snadné, udělat nezbytné reformy. Už jsme ukázali, že jsme schopni dělat kompromisy a po diskusi předkládat návrhy,“ pokračuje. O důchodové reformě podle ní nechce vládní hnutí ANO ani slyšet, protože je to nepopulární.

Pekarová Adamová předestřela, jak konkrétně chtějí důchodovou reformu řešit. Hranici důchodového věku nad 65 let prý chtějí „přehodnotit“. „Už dnes je v zákoně, že hranice věku je 65 let a každých pět let by se to mělo přehodnotit. Ale aby penze mohly dál růst, tak se musíme důchodovým věkem určitě zabývat. A také hledat další rozpočtové zdroje.“

Zároveň chtějí prý prosadit zaručený důchod okolo 13 tisíc. „Musíme motivovat lidi v produktivním věku, aby co nejvíce sami spořili na vlastní důchod. Prosazujeme zaručený důchod ve výši asi jedné třetiny průměrné mzdy (ta nyní dělá 38.275 Kč), což by mohlo být 12 až 13 tisíc korun,“ sdělila předsedkyně TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…