STAN nastoupil na Babiše kvůli dotacím na pekárnu. Oni nepostavili ani psí boudu, naštval se premiér

28.05.2019 21:10

Členové hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na tiskové konferenci před další schůzí Sněmovny nešetřili předsedu vlády Andreje Babiše. Vyzvali ho, aby vrátil dotaci pro Agrofert na linku na toastový chléb a věnoval tyto prostředky např. na sociální služby. Babiš nápad okamžitě odmítl a udeřil na opozici.

STAN nastoupil na Babiše kvůli dotacím na pekárnu. Oni nepostavili ani psí boudu, naštval se premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Pravicová opozice bije na poplach. Kraje a obce hlásí, že jim scházejí dvě miliardy na sociální služby. A zatímco se ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová dohaduje s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), kdo by měl ty peníze hledat, hnutí Starostové a nezávislí jednu z cest na získání části potřebných peněz nabídli.

Na tiskové konferenci před zahájením schůze Sněmovny vyzvali českého předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), aby Agrofert vrátil stomilionovou dotaci určenou na linku na toastový chléb. Holding Agrofert je momentálně odložen ve svěřenském fondu premiéra a předseda vlády mluví o holdingu, díky němuž je druhým nejbohatším Čechem, jako o své bývalé firmě.

„Chtěl bych veřejně vyzvat Andreje Babiše, aby zařídil, že jeho svěřenský fond vrátí 100 milionů nebo je dá na sociální služby,“ uvedl Gazdík. „Žijeme ve státě, který má 100 milionů na to, aby mu zaplatil pekárnu, ale nemá peníze pro ty, kteří se bez pomoci jiných neobejdou,“ dodal ještě.

Babiš Gazdíkovu výzvu smetl ze stolu. Má za to, že dotace pro firmu Penam z holdingu Agrofert byla vyplacena v souladu s pravidly, takže nevidí důvod k jejímu vrácení. Pro server Novinky.cz dodal, že on vybudoval velkou firmu, zatímco jeho kritici nepostavili snad ani psí boudu. „Ti, kteří mě kritizují, nepostavili ani psí boudu,“ řekl.

Tlaku opozice se tím však nezbavil. Do předsedy vlády se pustila také místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Babiše nešetřila ani pirátská poslankyně Olga Richterová.

„Jde o to, že téměř každý rok se řeší, jak dofinancovat chybějící miliardy, které se řeší kvůli navýšení platů, ale nenavýšením rozpočtů. Je to velké selhání vlády. Je možné, že premiér vystoupí jako spasitel a řekne, že dvě miliardy zázračně našel, ale jde především o špatně sestavený rozpočet. Není zde stabilní model financování,“ kritizovala rozpočet vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…