Salvini jasně první. V Itálii se pohnuly ledy, sílí pravice i expremiér

19.04.2020 12:36

Nový volební průzkum z Itálie ukazuje značnou dominanci strany Liga bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho. Pokud by se nyní konaly volby, tak by je nyní Liga ovládla se ziskem 30,5 %. Oproti tomu nejsilnější vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) se propadlo až na třetí místo. Na vzestupu je i konzervativní pravicová strana Fratelli d’Italia (Fdl) političky a novinářky Giorgie Meloniové.

Salvini jasně první. V Itálii se pohnuly ledy, sílí pravice i expremiér
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Salviniho Ligu by v dubnu volilo až 30,5 % respondentů, jednalo by se tak o absolutně nejsilnější stranu. Druhým nejsilnějším hnutím, stejně u voleb z roku 2018, zůstává Demokratická strana (PD) Paola Gentiloniho. Ta by získala 22,2 %, což je o 3,4 procenta více než ve volbách před dvěma lety.

U voleb se tehdy nejsilnější frakcí stalo Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigiho Di Maia dnes s 14,9 %. Nyní však nejsilnější vládní strana zažívá strmý propad volebních preferencí, a pokud by se volby konaly nyní, skončila by až těsně na třetím místě.

Nyní nejsilnější Liga v roce 2018 obdržela 17,4 procenta hlasů voličů a skončila tak na třetím místě, načež právě s Hnutím pěti hvězd utvořila koalici. Ta ovšem neměla příliš dlouhého trvání a po více než roce trvání se počátkem druhé poloviny loňského roku po neshodách rozpadla. Salvini 9. srpna minulého roku podal návrh do Senátu na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování o něm se ale na pořad jednání nedostalo, jelikož premiér Giuseppe Conte podal demisi. Z roztržek ve vládním kabinetu obvinil Salviniho.

K novým volbám však nedošlo, jelikož Conteho pověřil italský prezident Sergio Mattarella sestavením nové vlády. Tu vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) vytvořilo s levicovou Demokratickou stranou (PD). Již tehdy bylo z průzkumů patrné, že by zřejmě předčasné volby ovládla Liga.

Na čtvrtém místě se v průzkumu umístila konzervativní pravicová strana Fratelli d’Italia (Fdl) Giorgie Meloniové s 13,2 procenty (4,4 % ve volbách v roce 2018) a odsunula tak na pátou příčku hnutí Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho (5,3% oproti 14 % ve volbách).

Volební průzkum agentury Termometro Politico probíhal ve dnech 15 a 16. dubna a zúčastnilo se jej 3400 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…