Salvinimu rostou preference. A nejen kvůli migraci. Přišlo vážné obvinění

22.08.2018 19:56

Hvězda Mattea Salviniho stoupá. Italskému politikovi připisují průzkumy mnohem lepší čísla, než míval dříve. Píše o tom britský Guardian. Jeho popularita prý roste i u těch, kteří se voleb nezúčastnili, a získává podporu i na chudém jihu Itálie. Ale je otázka, jak dlouho ji udrží.

Salvinimu rostou preference. A nejen kvůli migraci. Přišlo vážné obvinění
Foto: Salvini
Popisek: Italský ministr vnitra Matteo Salvini před davem podporovatelů

Podle Guardianu nic neprokázalo Salviniho stoupající popularitu tak jako státní pohřeb devatenácti ze 43 mrtvých, kteří zemřeli při katastrofickém zřícení Morandiho mostu. Salviniho přivítali zúčastnění jásotem a objetími. Podobně vřelého uvítání se dočkal jeho koaliční partner Luigi Di Miao, předseda Hnutí pěti hvězd, se kterým je Salviniho Liga v koalici. Naopak, na zástupce Demokratické strany, která vládla před nimi, pršely prý urážky.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

Italové prý spoléhají na novou vládu, že se jí podaří vyřešit chronické problémy, které Itálii sužují, jako korupce nebo vysoká nezaměstnanost. Podle Guardianu se podpora Ligy zvedla ze 17 % na začátku března na nynějších 30 % a Liga získává podporu i na chudém jihu na úkor Hnutí pěti hvězd. Až dvě třetiny nových příznivců jsou údajně ti, kdo se hlasování zdrželi, zbytek pochází od demokratů, Hnutí pěti hvězd a strany Silvia Berlusconiho Forza Italia. Co za tím stojí? Nejenom Salviniho reakce na tragédii v Janově, ale i jeho tvrdý postoj k migraci, tvrdí Guardian. Průzkum na začátku srpna prý odhalil, že vládě věří 60 % Italů.

Salvini podle bývalého příznivce demokratů vítězí proto, že lidé už nemají pocit, že se levice nebije za jejich zájmy, zatímco Salvini se vydává mezi lidi, fotí se s nimi a komunikuje. V červencové televizní debatě ministr vnitra a vicepremiér údajně uvedl, že nerad tráví čas v kanceláři a raději ho tráví například na náměstí, kde může mluvit s lidmi napřímo a říkat pravdu, kterou žurnalisté nenapíší. Na jeho profilu na sociálních sítích je možné vidět fotografie s jeho příznivci ze všech koutů Itálie – na plážích, ulicích i v barech.

Ale je otázka, zda Salvinimu popularita vydrží. Efekt, který měl zřícený most, je podle experta na průzkumy krátkodobý. A na podzim a v zimě se také sníží počet migrantů vydávajících se na moře. Co ale vicepremiéra čeká, je jednání o rozpočtu na rok 2019. Koaliční vláda údajně hrozí, že nebude dodržovat doporučení Evropské unie o rozpočtu, aby splnila předvolební sliby o snížení daňového zatížení a zvýšení dávek.

Enzo Bianco, bývalý ministr vnitra v roce 1999 až 2001 a starosta sicilské Catanie do června tohoto roku, uvedl o roli ministra vnitra: „Tato role je vážná a musí se vykonávat s pečlivostí, a ne vyvolávat strach.“ Dodal, že Salvini nyní neplní svou roli na ministerstvu jako ministr, ale dělá kampaň, což je pro něj fungující strategie. Prý zneužívá strachu a rozkolu, jež jsou nejzřetelnějšími emocemi dneška. „Je to populistická politika. Musíte se rozhodnout, budete reagovat na tyto emoce, nebo zaručíte bezpečí?“ ptá se.

Původní článek ZDE:

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…