Samet po arménsku. Mládež protestuje, že nemá perspektivu, opoziční předák přikládá pod kotel

28.04.2018 15:05

Premiér Arménie Serž Sargsjan byl svržen, v zemi následně vypukla sametová revoluce. Na náměstí Republiky do hlavního města Jerevanu míří desítky tisíc Arménů. Dění průběžně sledujeme.

Samet po arménsku. Mládež protestuje, že nemá perspektivu, opoziční předák přikládá pod kotel
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Arménie

Jerevanské náměstí protesty opanovávají již druhý týden, kdy se bojuje proti bývalému prezidentu a dnes již i bývalému premiérovi Serži Sargsjanovi. Lidé mimo jiné demonstrují po celé zemi, blokují silnice a obsazují i přístup do vládních budov. 

  • Původní text ZDE.

Jedna z demonstrantek, třicetiletá Ani, se mimo jiné rozčiluje kvůli tomu, že podle jejího názoru bohatství země rozkradli oligarchové. „Všechno se zdražuje, není na vyplácení důchodů, studenti musí platit drahé školné,“ míní demonstrantka. Ostatní se pak připojují, kdy upozorňují například na to, že mládež v Arménii nemá perspektivu.

Jak píše server Aktuálně.cz, vládní Republikánská strana postupně ovládla celou zemi i na nejnižších správních úrovních. Za vítězstvím ve volbách stojí uplácení voličů a volební podvody. Nyní však do ulic vyšlo až 150 tisíc Arménců, vůdce opozice hovoří o protestech jako o sametové revoluci. 

Začátek byl „nevinný“, Serž Sargsjan byl zvolen premiérem poté, co změnil ústavu a všechny pravomoci přešly na funkci předsedy vlády. Stalo se tak poté, co absolvoval v prezidentské funkci dvě pětiletá období a následně již nemohl kandidovat. 

Sargsjan následně na pokojné protesty rezignoval, lidé jásali a objímali se. Symbolem protestů je Nikola Pašinjan, lídr opozice, který nyní vyzývá, aby lidé demonstrovali za vypsání předčasných svobodných voleb.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…