Šance pro české potraviny? To Francouzi a Němci nedovolí... Ševčík a Feranec řešili unijní dotace

07.10.2021 12:14

Růst cen potravin a jejich dvojí kvalita je bezesporu nemalé téma i u nadcházejících sněmovních voleb. Ekonom a předseda odborné komise pro finance koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků Miroslav Ševčík vidí cestu zejména v deregulaci trhu a v preferencích českých spotřebitelů a seškrtání zemědělských dotací. „To Francouzi nikdy nedovolí, nikdy!“ opáčil však na to poslanec ANO Milan Feranec v debatě na CNN Prima NEWS. Zlepšení prý není na dohled, ani co se týče růstu cen. „Teď si budeme muset na všechno připravit víc peněz,“ zaznělo od Ševčíka směrem k plánům EU.

Šance pro české potraviny? To Francouzi a Němci nedovolí... Ševčík a Feranec řešili unijní dotace
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Ševčík, vysokoškolský pedagog a ekonomický expert hnutí Trikolóra

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26172 lidí
Ekonom Ševčík v pořadu podotkl, že by trhu pomohla zejména deregulace než lpění na kvótách pro určité potraviny. Dvojí kvalita potravin je podle něj hlavně kvůli tomu, že to naši „západní přátelé“ nadále tolerují.

Větší zastoupení českých potravin podle něj dokážou prosadit především samotní spotřebitelé tím, že budou lokální potraviny preferovat.

Řešily se i dotace v zemědělství. Feranec se s ním shodl, že by zrušení dotací v zemědělství bylo prospěšné, podotkl ovšem, že k tomu nemůže dojít. „To Francouzi nikdy nedovolí, nikdy!“ padlo. A Ševčík se přidal s tím, že kromě Francouzů i Němci a další evropské národy. Podle Ševčíka by pomohlo uvolňovat ruce českým zemědělcům, aby byli konkurenceschopnější.

Podle ekonomického experta nás příliš zářná budoucnost nečeká. „Teď si budeme muset na všechno připravit víc peněz,“ zmínil a ukázal zejména na zdražování vlivem zeleného plánu Evropské unie.

I ekonom Kovanda by považoval za vhodné preferovat české potraviny, upozornil však, že čeští zákazníci to příliš často nedělají a kvóty požadující zastoupení českých potravin jsou cestou spíše ke stavu Severní Koreje.

Kovanda rovněž s ekonomkou Horskou zmínili aktuální silnou korunu, spolu s nižšími cenami se tak prý nyní vyplatí nakupovat zejména v Polsku Čechům více než kdy jindy, i v dalších okolních zemích ovšem mohou zákazníci narazit na výhody, například v kvalitě potravin.

Specifičnost Čechů prý spočívá v tom, že raději hledí na cenu, a tak zatímco ve Francii či v Německu lidé raději preferují to s „vlaječkou“, v Česku vyhrává stále především to za nižší cenu, byť zahraniční. Kovanda na to poznamenal, že to lidem zazlívat nelze, jelikož lidé mimo velká města si preference dražšího, ale lokálního zboží stále nemohou dovolit.

Tvrzení prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy, že řetězce nakupují podle chuťových preferencí českých zákazníků, ekonomové zcela nesdílejí, podle nich je důležitá právě i cena, a tak dvojitá kvalita potravin u nás stále existuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…