Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?Anketa
Větší zastoupení českých potravin podle něj dokážou prosadit především samotní spotřebitelé tím, že budou lokální potraviny preferovat.
Řešily se i dotace v zemědělství. Feranec se s ním shodl, že by zrušení dotací v zemědělství bylo prospěšné, podotkl ovšem, že k tomu nemůže dojít. „To Francouzi nikdy nedovolí, nikdy!“ padlo. A Ševčík se přidal s tím, že kromě Francouzů i Němci a další evropské národy. Podle Ševčíka by pomohlo uvolňovat ruce českým zemědělcům, aby byli konkurenceschopnější.
Podle ekonomického experta nás příliš zářná budoucnost nečeká. „Teď si budeme muset na všechno připravit víc peněz,“ zmínil a ukázal zejména na zdražování vlivem zeleného plánu Evropské unie.
I ekonom Kovanda by považoval za vhodné preferovat české potraviny, upozornil však, že čeští zákazníci to příliš často nedělají a kvóty požadující zastoupení českých potravin jsou cestou spíše ke stavu Severní Koreje.
Kovanda rovněž s ekonomkou Horskou zmínili aktuální silnou korunu, spolu s nižšími cenami se tak prý nyní vyplatí nakupovat zejména v Polsku Čechům více než kdy jindy, i v dalších okolních zemích ovšem mohou zákazníci narazit na výhody, například v kvalitě potravin.
Specifičnost Čechů prý spočívá v tom, že raději hledí na cenu, a tak zatímco ve Francii či v Německu lidé raději preferují to s „vlaječkou“, v Česku vyhrává stále především to za nižší cenu, byť zahraniční. Kovanda na to poznamenal, že to lidem zazlívat nelze, jelikož lidé mimo velká města si preference dražšího, ale lokálního zboží stále nemohou dovolit.
Tvrzení prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy, že řetězce nakupují podle chuťových preferencí českých zákazníků, ekonomové zcela nesdílejí, podle nich je důležitá právě i cena, a tak dvojitá kvalita potravin u nás stále existuje.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: rak
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.