Sankce proti Rusku zatím žádný účinek neměly. Jsem pro diplomacii, říká Andrej Babiš

01.09.2014 13:13

Evropská unie není podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) úspěšná ve vyjednávání v rusko-ukrajinském sporu. Dosavadní protiruské sankce byly neúspěšné, řekl v pondělí Babiš novinářům po zahájení kampaně pro senátní a komunální volby. Šéf vládního hnutí dodal, že preferuje diplomatická řešení.

Sankce proti Rusku zatím žádný účinek neměly. Jsem pro diplomacii, říká Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Česká republika by podle Babiše měla jako součást Unie a NATO vystupovat jednotně. Také by měla poskytnout Ukrajině humanitární pomoc, například ve formě polní nemocnice, uvedl šéf ANO.

Sankce zatím nemají přínos, tvrdí Sobotka

Rezervovaně se ke zpřísnění protiruských sankcí o víkendu vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je jedinou cestou z ukrajinské krize mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Sankce podle premiéra přínos zatím nemají a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit. Sobotku za to kritizovala opozice, pro zpřísnění sankcí se vyjádřil i šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek.

Babiš v pondělí řekl, že dosavadní výzvy Unie vůči Rusku nebyly efektivní. „EU není úspěšná ve vyjednávání tohoto sporu. Jakékoliv sankce nebyly úspěšné, preferuji diplomatickou cestu, je potřeba najít řešení," řekl. Podle něj je ale debata o sankcích předčasná, když není jasné, jak by další postihy měly vypadat. Názor Sobotky přímo komentovat nechtěl.

Dělejme sankce, ale jen pokud mají účinek, navrhuje Babiš

Podle Babiše se dopad sankcí na českou ekonomiku někdy přeceňuje. „Stát nemůže dopředu akceptovat stížnosti firem, které jsou bezvýznamné," uvedl.

„Měli jsme to řešit v koalici, místo toho, že takhle pan Bělobrádek napadá premiéra. Neznáme detaily, nevíme, co se v Bruselu dělo, občas jsou informace zkreslené, a pokud nikdo dneska nedokáže říct, jaké sankce... Ano, dělejme sankce, ale pokud mají nějaký účinek. Zatím žádný účinek neměly,“ reagoval Babiš na šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, který kritizoval postoj Sobotky k protiruským sankcím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…