Šašek, lokaj: Kabaret sněmovna hraje i dnes. A i dnes vystoupil Miroslav Kalousek. Šlo o ČT

27.05.2015 16:44

Předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek se ve sněmovně navážel do Martina Komárka (ANO) kvůli jeho přístupu k hospodaření České televize. Podle Kalouska je totiž Komárek jen lokaj svého šéfa, a i ten si z něj dělá srandu. Poslanci totiž projednávali zprávu o hospodaření České televize, kterou nakonec schválili.

Šašek, lokaj: Kabaret sněmovna hraje i dnes. A i dnes vystoupil Miroslav Kalousek. Šlo o ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek mluví o tom, že krást se nejen nesmí, ale i nemá

I při tak docela běžné věci, jako je Výroční zpráva o hospodaření České televize za rok 2013, se mohou poslanci v jednací síni komory pohádat. Přeli se totiž mezi sebou poslanec hnutí ANO Martin Komárek a šéf poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

Napřed ale Komárek ve sněmovně přiznal, že má on osobně se zprávou o hospodaření ČT problém. A ten problém je podle něj dvojí.

„První, to předřadím, je problém v zákoně. Ten dává Radě České televize příliš malé pravomoci z hlediska kontroly hospodaření České televize. A myslím, že ta kontrola má být důsledná a má být i větší účast rady na tvorbě nejen jednoho rámcového rozpočtu, ale vůbec na tvorbě hospodaření České televize. Ovšem toto jí současný zákon neumožňuje,“ spustil Komárek.

Televize podle něj navíc dává o své činnosti a hospodaření dvě rozdílné zprávy, které se k poslancům dostávají po půl roce. Podle jeho soudu by rozhodně televize neměla být „Kafkovým zámkem“, ale jakýmsi skleněným domem, do něhož lze vidět. Komárek totiž spílal na to, že si za minulého vedení ČT vytvořila několikamiliardový finanční polštář, kdežto nyní je tomu jinak.

„Současné vedení televize tento polštář rozpouští, což je oboje více méně proti duchu a liteře zákona. Zajímavé je, že rady oběma ředitelům za naprosto protichůdné jednání dávají stejné, poměrně vysoké odměny,“ zmínil k tomu Komárek, podle něhož prý tato Poslanecká sněmovna nemá skutečný obraz o tom, jak ve skutečnosti Česká televize hospodaří – a nemá jej prý ani Rada ČT – a je proto otázkou, zda její vysílání a provoz nejsou předražené.

„Já se tu občas potkávám s paní Marcovou, která nás poslance za peníze České televize přesvědčuje, že je vše v pořádku. Já nevím proč, ale mě nyní tato paní nezdraví, ale já si myslím, že je to chytrá dáma,“ zmínil k tomu kromě jiného Komárek a na konci svého proslovu poděkoval poslancům „za nepozornost“. Při jeho projevu totiž poslanci nebývale v jednacím sále hlučili.

Jenže pak to přišlo. Na projev Komárka totiž reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

Je to jen lokaj, z něhož si dělá srandu jeho šéf

„Tady padají jen zástupné argumenty. Jedna rovina je hospodaření České televize, možná úroveň práce rady, a ta druhá rovina je to, čeho jsme dnes a denně svědky. A to je zarputilý nájezd těch, kteří ovládli mediální prostředí v České republice, z nichž na prvním místě je šéf Agrofertu, a zoufalá snaha dostat do područí i veřejnoprávní média, která ještě odolávají,“ poznamenal k tomu ironicky Kalousek.

A Komárka poté nazval lokajem, z něhož si dělá srandu i jeho šéf.

„Předseda volebního výboru, lokaj tak trapný a směšný, že si z něj dělá srandu i jeho vlastní šéf a vůbec si ho neváží, se nám tady snaží namluvit, že bychom pod jím formulovanými zástupnými důvody měli neschválit radu ČT, a tím umožnit jeho šéfovi získat nad Českou televizí větší vliv. Byť máme tisíce kritických připomínek, tak nic takového nepřipustíme. Lokajovi se vysmějeme a jeho šéfovi řekneme ne! My jsme pro schválení této zprávy,“ dodal k tomu Kalousek.

Teď je TOP bez STAR a za chvíli bude topless

Jenže Komárek na to reagoval. „Já to Kalouskovi přeji, že si to užívá v jakémkoliv stavu. On je teď TOP bez STAR a za chvíli bude topless a může mě urážet jak chce,“ odrazil Komárek irionické pošťuchování.

„Chtěl bych jen vyjádřit úctu zdravému rozumu této sněmovny navzdory oligarchům a jejich směšným pucflekům,“ zakončil pak slovní rozmíšku Kalousek. Poznamenal to ale ve chvíli, kdy poslanci Zprávu o hospodaření České televize za rok 2013 schválili. Pro bylo 91 poslanců, proti pak 31.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…