Šaškárna s frčkami. S povyšováním Gabčíka a Kubiše je to trochu jinak. Promlouvá historik

10.06.2017 11:59

Prezident Miloš Zeman dobře udělal, když odmítl další povyšování a vyznamenání Gabčíka s Kubišem, jak navrhoval jeho slovenský protějšek Andrej Kiska. Je to nedůstojná šaškárna, na které si jen politici dělají body, myslí si historik Jaroslav Čvančara. Úplně podle něj stačí, když obě hlavy státu navštíví místo jejich posledního boje v pražské Resslově ulici.

Šaškárna s frčkami. S povyšováním Gabčíka a Kubiše je to trochu jinak. Promlouvá historik
Foto: archiv Jaroslava Čvančary
Popisek: Publicista a badatel zabývající se nacismem Jaroslav Čvančara

„Tohle neustálé povyšování v posledních letech, za tím stojí pravdoláskaři nebo ministr Stropnický. Prostě politici, kteří na tom chtějí získat politické body a zviditelnit se. Je správné, že se prezident Zeman do téhle pokračující laciné trapnosti nechtěl zapojit a toliko se přijde poklonit jejich památce před chrám Cyrila a Metoděje,“ říká Čvančara, podle kterého mu jeho údajnou neúctu k československým válečným hrdinům vyčítají jen pravicová a protizemanovská média. „Ta mu ale vyčítají cokoliv udělá,“ dodal historik.

Čvančara je i proti samotnému neustálému povyšování: „Pro mě jsou Gabčík s Kubišem stále rotmistři. To má prostě váhu. Vzpomínám si, jak si z toho dělal už před lety legraci generál Krzák, sám vyznamenaný válečný parašutista z Itálie a instruktor, když říkal, že jednou se děti budou ve školách učit, že se v kostele v Resslově ulici bránilo sedm generálů proti stonásobné německé přesile,“ směje se Čvančara. Připomněl také, že se v minulosti dohodlo, že mrtví se povýší jen o dvě hodnosti a tím to skončí. Jenže teď to už neplatí.

Jeho slova potvrdil i další známý historik VHÚ Eduard Stehlík: „Pro mě je také štábní kapitán Morávek pořád štábním kapitánem. A u těch slov generála Krzáka jsem byl osobně přítomen,“ řekl ParlamentnímListům.cz Stehlík. Jinak se ale odmítl k věci povyšování válečných veteránů a hrdinů dále vyjadřovat.

Ani jiné armády nepovyšují mrtvé jako my

Čvančara také zdůraznil, že ani v západních armádách se nijak nepěstují povyšovací orgie, tak jako u nás. „Viděl jsem na oslavách v Normandii, jak dnešní američtí generálové sami a jako první salutovali těm starým seržantům, tedy v podstatě jen poddůstojníkům. Oni je ale zdravili ne kvůli jejich frčkám, ale kvůli tomu, co dokázali, kvůli vyznamenání na jejich hrudích.

Podle důvěrných zdrojů ParlamentníchListů.cz z okolí ministra Stropnického přitom už leží na ministerstvu návrh jednoho občanského sdružení na mimořádné povýšení Jana Kubiše do hodnosti generála. Je to reakce na to, že Slováci už stačili jeho válečného druha Gabčíka z paraskupiny Anthropoid, která provedla akt národní pomsty na šéfovi německé okupační správy Reinhardu Heydrichovi, povýšit na generála dokonce hned dvakrát: 7. května 2015 ho při příležitosti 70. výročí konce 2. světové války slovenský prezident Andrej Kiska povýšil in memoriam do hodnosti brigádního generála a 75 let od atentátu na Heydricha ho 26. května 2017 povýšil na generálmajora. Kubiš je proti tomu stále „jen“ plukovníkem a naposledy byl vyznamenán Křížem ministra obrany v roce 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…