Schillerová ve stopách Babiše. Vyrazila na kontrolu prodejců respirátorů a bylo to drsné

06.02.2021 14:14

Černá bunda, černý svetr, masivní řetízek kolem krku a černý respirátor k tomu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se takto drsně připravila na přepadovku obchodů a lékáren. Kontrolovala tam prodej respirátorů. Jejich prodejcům vláda v týdnu odpustila DPH a nabádala je, aby tuto úsporu promítli do cen.

Schillerová ve stopách Babiše. Vyrazila na kontrolu prodejců respirátorů a bylo to drsné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Vláda Andreje Babiše (ANO) už několik dní vede debaty o tom, zda by bylo vhodné nařídit povinné nošení respirátorů v MHD a ve veřejných objektech. Kabinet k tomu vedou obavy z šíření nakažlivější britské mutace koronaviru.

Prozatím koalice ANO a ČSSD nošení respirátorů jen důrazně doporučila. Ministryně financí navíc na dva měsíce odpustila platbu DPH u respirátorů. Všem prodejcům však kladla na srdce, že si rozdíl nemají nechávat pro sebe, ale že mají snížit cenu respirátorů.  

A teď se sama vyrazila přesvědčit, zda prodejci v obchodech a v lékárnách skutečně ceny respirátorů snížili.

Alena Schillerová vyrazila do akce

„Dobrý den přátelé. Tak dnes jsem vyrazila navštívit obchodní řetězce podívat se na to, kolik nám ty respirátory teda stojí,“ pochlubila se na videu na sociální síti Twitter.

Dozvěděla se, že v obchodním řetězci Albert stojí jeden respirátor 10 korun a 39 haléřů k tomu. 30 korun a 90 haléřů navrch tři respirátory a každý zákazník si prý může koupit tolik respirátorů, kolik jen unese.

Také v Tescu se prodává jen za náklady – a po snížení ceny prý prodeje respirátorů vzrostly o stovky procent.

Alena Schillerová se při plánování přepadové akce pravděpodobně inspirovala u svého šéfa Andreje Babiše, který už v květnu 2019 vyrazil na nákupy do Německa, aby porovnal kvalitu německých a českých potravin. Posléze o tom natočil video.

„Sledujte náš test dvojí kvality potravin. Jo, fakt jsme tam vyrazili,“ začal premiér své předvolební video na stránkách hnutí ANO. V rychlém střihu postupně navštívil několik obchodních řetězců v České republice i v Německu. „Jdeme na ty vaše lentilky,“ hrozil například. Při nákupu žoviálně vtipkoval s prodavačkami: „Všichni politici řeší dvojitou kvalitu potravin. Vy musíte o tom něco vědět, ne?“   

Pak si čtyři zvolené výrobky vyrovnal před sebe na stůl a začal rozebírat jejich složení.

„Čau, lidi,“ použil tradiční pozdrav nad stolem s potravinami.

Styl pozdravu změnil později jen párkrát, když chtěl lidem sdělit, že koronavirová situace je v Česku opravdu špatná.

„Určitě čtete v novinách a všude v médiích o dvojí kvalitě potravin. My nechceme, aby naše země byla popelnice Evropy,“ ujistil diváky Babiš ve věci dvojí kvality potravin.

„Všichni se mě ptají, proč to teď řeším. No proto, že když něco řeším, tak to řeším na doraz a řeším to pořádně,“ vysvětloval premiér pod záběry z nákupu. Takže si prý k sobě „objednal“ všechny řetězce. A pak se vypravil na nákup do českých supermarketů a pro srovnání za hranice do Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…