Scholz pod palbou. A do toho výzva: Je třeba se chystat na válku

27.01.2024 7:45

Německému kancléři Olafu Scholzovi, po úderu od farmářů a strojvedoucích, teď přišla rána ještě od zaměstnavatelů. Stěžují si, že se s nimi skoro neschází, zato s odboráři mluvívá, co hrdlo ráčí. Asi čtyřikrát tolik než se zaměstnavateli. Podle listu Süddeutsche Zeitung přitom před Německem stojí jeden opravdu důležitý úkol – připravit komplexní obranu Německa, protože válka prý sice ještě není, ale mír už také ne. A k tomu všemu má Německo další problém. Mladé nezaměstnané, kteří nemluví německy.

Scholz pod palbou. A do toho výzva: Je třeba se chystat na válku
Foto: FCB
Popisek: Olaf Scholz

Na německého kancléře Olafa Scholze padá v posledních týdnech jedna katastrofa za druhou. Nejprve se musel srovnat s týdnem neklidu, který vyvolali farmáři nejen kvůli oznámenému zrušení dotací na zemědělskou naftu. Poté přišla stávka strojvedoucích, kteří chtěli zkrátit pracovní týden a za méně odpracovaných hodin dostávat více peněz. A teď podle deníku Bild dostal úder i od podnikatelů, s nimiž se prý málo schází. Zdá se, jako by se na německého kancléře sypaly problémy ze všech stran.

Bulvární deník Bild má hodnocení kancléřského kalendáře. „To ukazuje, že Scholz jen stěží dokáže naslouchat zájmům zaměstnavatelů – protože s nimi mluví příliš zřídka!“ napsal k tomu server nejčtenějšího německého listu. A doplnil, že od ledna 2023 se uskutečnilo pouze šest setkání se zaměstnavatelskými asociacemi. Naproti tomu s odboráři za stejné období proběhlo 25 setkání. Ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) listu nechtěl prozradit, jak často se schází s odbory a jak často se zaměstnavateli. Vláda tím podle listu dává najevo, že místo aby řešila ekonomické problémy země, raději navyšuje byrokracii.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57771 lidí
Místopředseda opozičního poslaneckého klubu CDU/CSU Jens Spahn koalici sociální demokracie, liberálů z FDP a Zelených, jíž se v Německu běžně říká „semafor“, nešetřil. „Semaforová koalice se chrání před náladou ve firmách. Kancléř žije ve svém vlastním paralelním světě. Pravidelná kontrola reality s ekonomikou by jistě byla dobrá. Německá ekonomika se ‚zmenšuje‘ a naléhavě potřebuje jinou politiku. Výzvy naší doby lze řešit pouze v souladu s ekonomikou – nikoli proti ní.“

Podle serveru listu Süddeutsche Zeitung před Německem stojí jeden opravdu důležitý úkol – „připravit komplexní obranu Německa“. Velitel územního velitelství generálporučík André Bodemann to řekl jasně: „Podle mě nejsme ve válce, ale ani mír už dávno nemáme,“ prohlásil. Německo je podle něj denně ohrožováno kybernetickými útoky, dezinformacemi, špionáží a sabotáží. Varuje, že země bude muset být brzy mnohem lépe než dosud připravena na tvrdý vojenský konflikt, na vlastní obranu a na případný transport vojsk ve velkém.

Server listu Die Welt poukázal na další německý problém – nebezpečně narůstá počet nezaměstnaných mladých lidí. Ti často neumějí pořádně německy. „Téměř půl milionu obyvatel Berlína má nárok na občanskou dávku. Výrazně se rozrostla zejména skupina lidí do 25 let. Největším problémem je nedostatečná znalost němčiny uchazečů o zaměstnání, říká vedoucí úřadu práce,“ napsal Die Welt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 27.01.2024 9:34:57
Dnes ráno si Rusové dělali srandu z toho, že Bild označil Rusko za iniciátora nepokojů v Německu. "Konečně jsme se dočkali", píší.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …