Sčítání! Tohle teď sledujte, voliči

09.10.2021 14:27

Volby skončily. Voliči rozdali hlasy. Jak dopadnou volby? Na TV Nova diskutovali expremiéři Jiří Paroubek, Petr Nečas, komentátor Bohumil Pečinka a ekonom Lukáš Kovanda. Co rozhodne o tom, jak volby dopadly? Na tom se čtyři hosté shodli. Nahlédněte.

Sčítání! Tohle teď sledujte, voliči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Volební místnosti se zavřely. Voliči rozdali karty a volební komise teď jen musí odevzdané hlasy sečíst a nechat je přepočítat na mandáty a to podle nového volebního systému, který již nebude tak výhodný pro velké politické strany.

Zůstane předsedou vlády šéf hnutí ANO Andrej Babiš?

O tom rozhodne mimo jiné i volební účast a zisk malých politických stran, mezi něž dnes patří i ČSSD. Té podle předvolebních průzkumů hrozilo, že se nedostane do Sněmovny.

Důležitou roli může sehrát také volební účast. V roce 1996 přišlo k volebním urnám 76 procent oprávněných voličů. V roce 1998 to bylo 74 procent voličů. Ale v roce 2017 už to bylo jen 60 procent.

Na Nově volebním studiem provázel Rey Koranteng. Ve studiu zpovídal expremiéry Jiřího Paroubka a Petra Nečase, konzervativního komentátora Reflexu Bohumila Pečinku a ekonoma Lukáše Kovandu.

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
Podle Parubka by se mohlo stát, že čím vyšší bude účast, tím větší šanci na úspěch mají populistické strany jako ANO Andreje Babiše, ale také SPD Tomia Okamury. „Hnutí ANO si musí přát, aby se do Sněmovny dostaly i některé ty menší strany, zatímco ty dvě opoziční koalice si to nepřejí,“ pravil Paroubek.

Nečas mu dal do jisté míry za pravdu.

„Nerozhodne to, kdo bude vítěz, rozhodne ten chvost. Rozhodne to, kdo se do Sněmovny dostane,“ upozornil Nečas.

Pečinka má za to, že do Sněmovny pronikne i malá strana, jako Přísah Roberta Šlachty nebo ČSSD.

Kovanda pochválil koalici ODS, lidovců a TOP 09, tedy koalici SPOLU. „Koalice SPOLU měla velmi dobrý finiš,“ zdůraznil. Pokud by si měl vybrat, která z malých stran se dostane do Sněmovny, vsadil by si na ČSSD, protože Jana Maláčová v posledních týdnech zabrali a mohou přilákat hlasy mladších voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…