Sedláček: Nadávají nám, že jsme havloidi a pravdoseři. Šiklová: Chybí osobnost jako Havel. Viewegh: Havel byl záruční list české politiky

12.09.2016 13:34

Pátého října 2016 by se exprezident Václav Havel dožil osmdesátých narozenin. I z toho důvodu byl založen spolek VH80, který si klade za cíl připomenout myšlenky, životní postoje a hodnoty, jež prezident zastával. Spolek nyní přinesl na facebookových stránkách videa s ekonomem Tomášem Sedláčkem, socioložkou Jiřinou Šiklovou a spisovatelem Michalem Vieweghem, kteří řekli, proč nám dnes exprezident tak chybí.

Sedláček: Nadávají nám, že jsme havloidi a pravdoseři. Šiklová: Chybí osobnost jako Havel. Viewegh: Havel byl záruční list české politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem s molitanovým srdcem na Hrad uctili fanoušci Václava Havla čtvrté výročí jeho úmrtí

„Václav Havel nechybí jenom mně, ale chybí celé České republice. A asi není drzé říct to, že chybí celému světu a zejména Evropě,“ zmínil Sedláček. Ten také uvedl, že Havel byl idealistou. Ideály nyní jen těžko vítězí, tvrdí, prim hraje cynismus. „Z věcí láska, pravda a dobro se stal symbol nadávek. Máme tady tak havloidy, pravdoláskaře a pravdosery. Není to jen v České republice. Z dobra se stala věc posměváčků,“ řekl. „Nyní je Evropa těžce zkoušená veškerými možnými spory, kdy kontinent neví, co dál. A tady právě chybí hlas Václava Havla. Již v minulosti hovořil o zbytečnosti růstu jenom pro růst samotný, zamýšlel se nad hodnotami Evropy,“ podotýká Sedláček. Podle jeho slov by Václav Havel byl schopen na dnešní otázky odpovědět.

Spisovateli Michalu Vieweghovi chybí jako základní garant politické slušnosti. „Byl to záruční list české politiky. Co řekl, na to jsme se mohli spolehnout,“ uvedl krátce a jasně Viewegh.

„My v Knihovně Václava Havla si často ani neuvědomujeme, že nám chybí, protože s ním trávíme každý den. Současně si také uvědomujeme, jak ve společnosti chybí jeho smysl pro odpovědnost, jeho smysl pro veřejnou aktivitu, za kterou člověk ručí svou osobností a v případě potřeby i svou svobodou a svým životem. Takové politiky u nás momentálně nemáme,“ řekl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Socioložka Jiřina Šiklová znala Václava Havla i jeho rodinu desítky let. „Mně chybí proto, že tady momentálně nemáme žádného státníka, představitele, osobnost, k níž by se lidé mohli vztahovat po stránce jeho charakteru i toho, co ten člověk dělá. Bohužel nemáme. Snad se takový člověk narodí,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…