Sedmiletá syrská holčička, která se proslavila tweety z válečné Sýrie, vydává knihu

15.04.2017 19:12

Jméno sedmileté dívky Bany Alabed bude možná brzy znát celý svět. Je to malá Syřanka, která prchla z válkou zničeného Aleppa a rozhodla se popsat to, co tam zažila. Dětskýma očima. Její vzpomínky na syrskou válku vyjdou letos na podzim. Příběh Bany Alabed přinesla americká CNN.

Sedmiletá syrská holčička, která se proslavila tweety z válečné Sýrie, vydává knihu
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

„Svět musí ukončit všechny války, v každé části světa,“ napsala na sociální síti twitter sedmiletá dívka Bany Alabed, když oznamovala, že na podzim vyjde kniha obsahující její vzpomínky na syrskou válku. „Doufám, že moje kniha pohne svět k tomu, aby udělal něco pro děti a vůbec všechny Syřany a přinese mír dětem na celém světě,“ uvedla v prohlášení dívenka. Její slova přineslo nakladatelství Simon & Schuster, které její vzpomínky vydá.  

Její maminka Fatemah své sedmileté princezně pomáhá psát myšlenky na twitter a podle všeho jí pomáhá i s knihou. Proč se její dcera rozhodla knížku napsat? Snaží se prý světu ukázat, že v jakékoli válce trpí nejvíce děti.

Bany Alabed vstoupila na twitter v září 2016 a začala tam psát o tom, co zažívá v Aleppu. „Lidé tady kolem umírají jako mouchy,“ napsala v době, kdy žila v Aleppu a kolem ní umíralo mnoho jejích spoluobčanů. „Bomby padají z nebe jako déšť,“ psala, když po nebi létaly ruské stroje a shazovaly bomby.

Bany Alabed je však jinak relativně normální sedmiletá holčička, pokud se vezme v potaz, že většinu svého života prožila ve válce. Válka v Sýrii trvá už 6 let. Dnes Bany Alabed žije v Turecku a v této zemi se jí líbí už proto, že tady na ni z nebe nepadají bomby. V Turecku viděla třeba film s Harry Potterem a jednou by si ráda přečetla i knihu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…