Šéf NATO je v hlubokém šoku. Raději to zabalil. A unikla tajná zpráva, která možná ukončuje boj proti Rusku

15.11.2016 6:25

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách šokovalo celý svět, a to prý včetně tak vysoce postavených a informovaných lidí, jako je nejvyšší vedení NATO. Jeho šéf Jens Stoltenberg je podle německého deníku Spiegel v hlubokém šoku.

Šéf NATO je v hlubokém šoku. Raději to zabalil. A unikla tajná zpráva, která možná ukončuje boj proti Rusku
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Stoltenberg si podle deníku již plánoval, jak na jarním summitu přivítá v Bruselu Hillary Clintonovou a rovněž plánoval její přivítání spojit se slávou otevření nové bruselské centrály organizace. Po vítězství Donalda Trumpa se vedení NATO rozhodlo, že zásadní strategická jednání odloží až na léto.

Oficiální zdůvodnění je takové, že chce NATO dát prezidentu Trumpovi více času, aby si vyjasnil svou politiku k severoatlantickému bezpečnostnímu spojenectví. Skutečnost je ale podle deníku taková, že v Bruselu mají poměrně zoufalý strach z toho, jaká bude Trumpova politika. V kampani například prohlásil NATO v současné podobě za zbytečné.

Tajná zpráva, kterou si nechal zpracovat šéf NATO, má modelovat černý scénář Trumpova přístupu k NATO. V něm USA mají dát zcela ruce pryč od východního křídla aliance (tj. zejména baltských členů), případně dramaticky snížit vojenský kontingent v Evropě. Optimističtější variantou je, že Trump bude pouze důsledně vymáhat plnění závazků ze strany evropských členů NATO.

Rovněž měla být v Bruselu nedávno vypracována „modrá kniha“, řešící větší zapojení evropských zemí do struktur NATO. Mimo jiné se v něm má počítat s navýšením rozpočtu na obranu u evropských členů z dvou procent rozpočtu na tři.


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…