Šéf ODS: Ti, co ve straně hledali cestu k moci, dnes odcházejí. Žádná škoda

30.08.2014 9:09

Předseda ODS Petr Fiala je přesvědčen, že odchod některých tváří ze strany je v pořádku a patří k očistě, kterou zahájili. Program, který nabídl spolustraníkům sám Fiala, podle něj nekončí podzimními volbami, naopak potřebuje více času. Strana je teď podle něj skromnější a dává důraz na program a ideje. Mluvil o tom v rozhovoru pro MF Dnes.

Šéf ODS: Ti, co ve straně hledali cestu k moci, dnes odcházejí. Žádná škoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala byl díky svému červnovému projevu pronesenému před členy strany, při kterém bouchl do stolu, přirovnán k Nikitovi Chruščovovi a jeho referátu z roku 1956. V něm sovětský vůdce kritizoval hlavně své předchůdce. I proto považuje Fiala toto přirovnání za neodpovídající.

„S těmi příměry je to vždy složité, a protože jsem původně historik, tak historické analogie moc rád nemám. Já jsem se ve svém projevu nezaměřil tolik na minulost jako na budoucnost. Snažil jsem se svým přátelům ve straně říct, že pokud nebudeme dávat najevo, že jsme se změnili a jsme znovu aktivní, nemůžeme prostě uspět. Splnilo to svůj účel,“ řekl Fiala pro MF Dnes.

Předseda svolal na příští víkend kongres strany, kde chce představit nový program a říct si o větší pravomoci. Ke konkurenci na pravém spektru politické scény před komunálními a senátními volbami říká, že ODS jde podle něj správným směrem a má šanci.

„Konkurence je a bude. Projekt obnovy ODS, který jsem nabídl a s nímž mě zvolili předsedou, je na delší dobu. Nekončí ani říjnovými komunálními a senátními volbami. Mým cílem je znovu ovlivňovat politiku z pozice jedné z nejsilnějších stran. To nejde během několika měsíců, protož otřes, jímž ODS prošla, a zklamání našich bývalých voličů, byly příliš velké, a navíc nám tu vyrostla poměrně velká konkurence. Ale dnes jsem si jist, že jdeme správným směrem a šance je,“ uvedl v rozhovoru pro sobotní vydání MF Dnes.

My jsme se opravdu poučili

To, že je o ODS nyní méně slyšet, je podle jejího předsedy přirozené. „To, že se chováme skromněji, není něco, k čemu nás dovedl tlak. Jde o výraz naší politiky. My jsme se opravdu poučili ze signálu, který nám dali voliči. Chceme znovu nabízet program, řešení a ideje,“ tvrdí Fiala.

Současný předseda také nelituje, že ODS opouštějí někteří její členové. Považuje to za součást očisty strany. „Odchody pánů Jančíka, Mlejnského a dalších, kteří dnes kandidují za jiné politické subjekty, jsou přece odpovědí na to, co se odehrálo v ODS, přitom tady nesedí žádná očistná komise, která by se zbavovala členů. Jsme demokratickou stranou. Lidé, kteří v ODS hledali jen cestu nahoru, cestu k moci, cestu k vlivu, dnes odcházejí. Těch lidí škoda není. Co dnes může ODS nabídnout? Realizaci idejí, kterým společně věříme. Nejsou to řady funkcí ve státní správě a jinde. Možná je to dobře, možná jsme to potřebovali, abychom se znovu našli,“ míní předseda strany.

K novému programu, který chce na kongresu Fiala představit, mimo jiné řekl: „Cesta ODS teď není o posouvání se do středu, rozkračování, ale v jasné pravicové politice. Je to nutné, protože ve společnosti jsou náš život a individuální svobody čím dál víc omezovány,“ myslí si politolog Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …