Šéf VZP je prý nejmocnějším mužem ve zdravotnictví. Bude sesazen?

28.05.2012 11:05

Má ředitel VZP Pavel Horák na kahánku? Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by ho zřejmě rád zbavil funkce a kauza bezmála dvou miliard za projekt elektronických zdravotních knížek IZIP napovídá, že by odvolání nebylo od věci. Muž, který je podle některých názorů ještě mocnější než samotný ministr, však dobře ovládá citlivý tanec mezi vejci.

Šéf VZP je prý nejmocnějším mužem ve zdravotnictví. Bude sesazen?
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Je možné, že ředitel VZP Pavel Horák brzy svůj mocný post opustí. Podle komentátorky Aleny Čabanové tak možná ze zdravotnictví odejde nejmocnější muž. Proč si myslí, že jde o funkci ještě mocnější než samotný ministr a proč bychom nad Horákovým pádem neměli plakat, vysvětluje autorka v textu pro Lidové noviny (LN).

Horákovi odpůrci se přou mezi sebou

„VZP vládne neuvěřitelně cennou sumou dat o tom, jak jsou pacienti léčeni, může sledovat, kteří lékaři předepisují léky rozumně, může odhalit zastaralé lékařské postupy a tedy hlídat kvalitu i ekonomickou účelnost léčby. Jenže to by musela se svými daty lépe pracovat. Z pozice nejsilnějšího hráče na trhu může formovat síť nemocnic a ordinací tak, aby se každému dostalo péče, kterou potřebuje, a přitom se neutrácelo za zbytečná nemocniční oddělení,“ píše Čabanová.

Právě pro tuto moc by měly být na ředitele VZP kladeny ty nejvyšší nároky, kterým ale Horák podle autorky absolutně nedostojí. Co ji k tomuto jednoznačnému soudu vede? Horáka příkře nesoudí jen kvůli ztrátovému projektu IZIP, ale také proto, že se chová jako šedá myš a nijak se nevyjadřuje ke zdravotnickým reformám.

Přesto může Horák ve funkci, do které ho dosadil David Rath, ještě zůstat. ČSSD, která ho doposud tolerovala, je ochotna pomoci minstru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) v jeho sesazení, ale trvá zároveň na odvolání předsedy správní rady Marka Šnajdra (ODS), který ovšem ve své domovské straně hraje jistou roli, pročež ho podporuje premiér Nečas (ODS).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…