Šéf důchodců Pernes ocenil Babišovu vládu, ale ideální to není. Šílené ceny bydlení, mezigenerační nespravedlnost

01.01.2020 10:00

Předseda Rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes ve svém novoročním proslovu pochvaluje zvyšování starobních penzí a přístup vlády Andreje Babiše k důchodcům. Na druhé straně poukazuje na to, že situace důchodců žijících v nájemních bytech je neutěšená a penze často k zaplacení nájmů a posléze k živobytí nestačí.

Šéf důchodců Pernes ocenil Babišovu vládu, ale ideální to není. Šílené ceny bydlení, mezigenerační nespravedlnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Pernes

Předseda rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes odeslal na server ParlamentníListy.cz svůj projev k novému roku (v plném znění k dispozici ZDE).

„Šéf“ českých důchodců v něm bilancuje uplynulý rok a především pak kroky vlády ve vztahu k možnému zlepšení nelehké situace v Česku, kdy důchody dlouhodobě nestačily k pokrytí životních nákladů starých lidí žijících například v nájemních bytech či osamoceně.

V úvodu proslovu Pernes chválí vládu Andreje Babiše. 75procentní slevu na jízdném, kterou Babiš zavedl pro studenty a seniory, Pernes označuje za „velkorysé benefity v dopravě“ (kritici ze strany médií a opozice opakovaně poukazovali na nákladnost celého opatření).

Dále si Pernes pochvaluje navýšení průměrných starobních důchodů. „Průměrná starobní penze meziročně vzrostla o neobvyklých 900 Kč a osobám nad 85 let věku byly penze navýšeny o 1000 Kč,“ píše s tím, že „dlouholetý problém nízkých penzí u nejstarších seniorů tím byl vyřešen“.

To, že penze rostly o 7,24 procenta, označuje za neuvěřitelné. V projevu zmiňuje i to, že počet důchodců pobírajících ty nejnižší penze, za které jsou považovány penze do 8 tisíc korun, poklesl z 82.842 osob v roce 2018 na 58.573 v roce letošním. Podle Pernese se současná vláda „k seniorům chová nebývale vstřícně“. V roce 2019 došlo k historicky nejvyššímu navýšení starobních penzí za 24 let, poznamenává. Podobné navýšení se  podle něj podařilo udržet rovněž pro rok 2020.

Problémem podle Pernese je ale bydlení, a to zejména u těch seniorů, kteří žijí v nájmech a osamoceně, například po ztrátě partnera. Růst nájmů je skokový a důchodci žijící v Praze, v Brně i v dalších krajských městech jej nejsou schopni zaplatit, neboť ceny nemovitostí i nájmů rostly v posledních letech v ČR, zejména ve velkých městech, poměrně dramaticky. Článek o tom, jak se žije českým důchodcům v nájemních bytech k přečtení na ParlamentníchListech.cz ZDE.  

Podíl nákladů na bydlení osaměle žijícího seniora v nájemním bytě dosahuje v poměru k jeho starobní penzi až 91,3 procenta, píše Pernes. Jinými slovy důchodce za nájem zaplatí takřka celý svůj starobní důchod. „Český trh nájemního bydlení za neodpovědné a dlouhodobé nečinnosti obcí i státu selhal,“ píše Pernes. Současní politici podle něj musí na toto reagovat.

Dalším problémem podle Pernese je i to, že mzdy v Česku rostou oproti penzím rychleji, což pokládá za „mezigenerační nespravedlnost“. Podle Pernese je nutné více ve valorizaci důchodů zohlednit i to, že se ekonomice daří. Prosazení takové věci ovšem nebude jednoduché, píše.

V projevu pochválil i Komisi pro spravedlivé důchody, kterou založila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V rámci tété komise chválí boj o definici tzv. minimálního důchodu, řešení nízkých důchodů žen oproti mužům, a změny u příspěvku na bydlení, které označuje Pernes jako za ve vztahu k seniorům „nadějné“. „Dávka, která je v současnosti jediným rychlým řešením finanční dostupnosti nájemního bydlení, má být k seniorům nejen spravedlivější, ale také vyšší.  Bohužel její účinnost má nastat až v roce 2021,“ píše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…