Šéf kanceláře OSN: Ukrajina není Afrika. V té si země nedokáží pomoci samy

12.08.2014 19:40

Šéf kanceláře OSN v Česku Michal Broža usedl do křesla hosta úterního Interview ČT24. Na jedné straně uvedl, že dnes v některých regionech bloudí desítky milionů lidí bez domova, ale na druhé straně existují regiony, které se poklidně vyvíjí. A své řekl i k Ukrajině a možným obměnám v Radě bezpečnosti OSN.

Šéf kanceláře OSN: Ukrajina není Afrika. V té si země nedokáží pomoci samy
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Demonstranti pověsili na zamčenou bránu ukrajinskou vlajku

„Krizí máme v tuto chvíli hodně. Máme rekordní počet lidí, kteří opustili své domovy. Na druhé straně máme také regiony, které se poklidně rozvíjejí," prohlásil hned na úvod Brož. Co se týče situace na Ukrajině, v zemi prý působí experti, kteří pomáhají místním úřadům, ale jinak platí, že OSN ještě nebyla Ukrajinou požádána o pomoc. „Musíme mít na paměti, že na Ukrajině jsme v Evropě, a ne v Africe, kde si státy často nejsou schopny samy pomoci,“ pokračoval Broža.

Na Ukrajině jsou bez domova desítky tisíc lidí. Přesouvají se v rámci Ukrajiny. Další tisíce lidí odešli do Ruska. Na Ukrajině je navíc poničena infrastruktura. Země se bude muset vypořádat s řadou věcí.

Rada bezpečnosti

Již delší čas se také ozývají hlasy, že by proměnami měla projít Rada bezpečnosti OSN, neboť její složení neodpovídá dnešním poměrům ve světě. Broža je ale v této otázce poněkud opatrný. „Problém je v tom, co očekávat od Rady bezpečnosti. Pokud bude mít Rada bezpečnosti víc členů, může to být vždy jen komplikovanější,“ míní.

V katastrofálních podmínkách se nachází také řada Iráčanů, kteří prchají před radikály usilujícími o vytvoření tzv. Islámského státu. „V Iráku je v tuto chvíli asi jeden a půl milionu lidí, kteří potřebují pomoc zvenčí. Situace je nepřehledná a nebezpečná,“ upozornil Broža.

Došlo i na roli USA ve světě. „Já se přikláním k tomu, že USA jsou jedním z hlavních mezinárodních aktérů ve světě. Bez nich se neobejdeme. Pokud už se něco ve světě děje bez účasti těchto aktérů, tak je později do tohoto dění vtahujeme,“ poznamenal odborník. Jasně také zdůraznil, že je legitimní, když všechny státy hájí své zájmy. Platí to tedy i o USA. Tato obhajoba ale nesmí být činěna na úkor jiných států.

Své vystoupení uzavřel prohlášením, že lidí na světě žije už sedm miliard a bude jich víc. A pokud opravdu chceme dosáhnout toho, aby se na světě žilo líp, tak musí lidé mezi sebou budovat pozitivní vazby.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…