Šéf policie přiznal nezdvořilost v trestním stíhání Kailové. Poslal Hamáčkovi dopis

11.06.2014 17:09

Policie v případu trestního stíhání poslankyně Zuzany Kailové (ČSSD) nepostupovala zcela zdvořile a standardně. V dopisu adresovaném předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) to napsal policejní prezident Tomáš Tuhý. Poslancům, kteří Kailovou odmítli vydat, Hamáček dopis ze začátku května rozeslal v úterý.

Šéf policie přiznal nezdvořilost v trestním stíhání Kailové. Poslal Hamáčkovi dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Kailová (ČSSD)

Kailová si v úterý před hlasováním o vydání k trestnímu stíhání, které skončilo poměrem 42 ku 81, stěžovala, že se o vlastním stíhání dozvěděla až z médií. Hamáčkovi, který se v této věci obrátil na policejního prezidenta, zase vadilo, že ještě než byl požádán o souhlas s vydáním poslankyně, byly informace o plánované žádosti policie zveřejněny. 

Tuhý mu v dopise odpovídá, že postup policie v tomto případě "nebyl zcela zdvořilý, a to nejen vůči vám, jako předsedovi Poslanecké sněmovny, ale ani vůči členům mandátního a imunitního výboru Poslanecké sněmovny či instituci jako takové". 

Zároveň ale Tuhý v dopise uvádí, že zveřejnění jmen trestně stíhaných osob bylo zcela v souladu s právními předpisy. Právo na ochranu soukromí bylo podle policejního prezidenta převáženo veřejným zájmem, "byť standardním postupem policie rozhodně není uplatňování práva veřejnosti na informace v plném rozsahu". 

Za nešťastné pak Tuhý považuje neúplné zveřejnění závěrů přezkumu postupu Krajským ředitelstvím policie Ústeckého kraje. "Dovolím si tvrdit, že se v tomto případě zcela jistě nejednalo o standardní postup policie, ale o ojedinělý exces, kterého se policie do budoucna zcela jistě vyvaruje," píše také policejní ředitel. 

Policie podezírá poslankyni a ústeckou radní Kailovou v souvislosti s projektem vítání občánků v Ústí nad Labem z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Zakázka na projekt za více než pět milionů korun odporovala prý požadavku na hospodárnost a byla zbytečná. Kailová označila obvinění za absurdní, vítání občánků pokládá za velkou společenskou událost a nejúspěšnější projekt v Ústí. V případu už policie obvinila primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Mandík proti obvinění podal stížnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…