Šéf protikorupční policie nesouhlasí s propuštěním Ratha na kauci

10.03.2013 17:19

Šéf Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec nesouhlasí s tím, aby soud propustil poslance Davida Ratha na kauci. Mohl by totiž obviňovat svědky nebo utéct. Martinec to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Šéf protikorupční policie nesouhlasí s propuštěním Ratha na kauci
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Nesouhlasím s tím, aby byl propuštěn na kauci vzhledem k rozsahu trestné činnosti. Ono se stále hovoří jen o podezření z přijetí úplatku ve výši sedmi milionů korun, ale ta kauza je mnohem rozsáhlejší v souvislosti s veřejnými zakázkami,“ prohlásil Martinec v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Že je možné útěkovou vazbu Ratha nahradit kaucí ve výši dvou milionů korun, v pátek dopoledne rozhodl okresní soud pro Prahu východ. Podle okresního soudu už netrvá nebezpečí v pokračování trestné činnosti. Trvá tedy pouze jediný vazební důvod, kterým je nebezpečí útěku. Ten však lze nahradit finanční kaucí dva miliony korun. Státní zástupce ale proti verdiktu podal stížnost, definitivně tak rozhodne až krajský soud v Praze.

Podle šéfa Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Martince však útěk hrozí. „Mohl by uprchnout, mohl by ovlivňovat svědky - i přesto, že už jsme kauzu ukončili, ještě nedošlo k hlavnímu líčení,“ dodal Martinec.

Na složení dvoumilionové kauce má Rath dva týdny. Rathův advokát Adam Černý prohlásil, že poslancova rodina dá požadovanou částku dohromady v nejbližších dnech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…