Šéfka EU přiznala: „Když od Ruska nekoupíme ropu, Putin ji prodá. Ještě dráž.“

30.05.2022 16:35

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová otočila v otázce embarga na ruskou ropu. Podle ní by Moskvě více než embargo uškodilo, kdyby Evropa dále pokračovala v nákupu ruské ropy, uvedla to v sobotu v rozhovoru odvysílaném na americkém zpravodajském kanálu MSNBC.

Šéfka EU přiznala: „Když od Ruska nekoupíme ropu, Putin ji prodá. Ještě dráž.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Podle von der Leyenové je zásadní strategicky přemýšlet o tom, jak EU přistupuje k tématu ruské ropy. „Co musíme udělat, je najít správnou rovnováhu mezi tím, abychom příliš nepoškodili naši ekonomiku, protože to je nejsilnější páka, kterou máme proti této ruské agresi, agresi prezidenta Vladimira Putina,“ řekla důrazně.

„Pokud bude EU okamžitě zcela odříznuta od ruské ropy, Putin by mohl být schopen vzít ropu, kterou neprodá EU, na světový trh a prodat ji za více, čímž si naplní svou válečnou truhlu. Musíme v tomto uvažovat strategicky,“ zdůraznila možné kontraproduktivní důsledky embarga.

Pokračovala, že je také nyní velice podstatný přesun k tzv. zelené energetice. „Postupem času se zbavíme celkové závislosti na ruských fosilních palivech a už se nikdy nevrátíme,“ řekla s tím, že jediné, čeho Putin dosáhne, je, že ztratí svého nejlepšího klienta.

Uvedla také, že Rusko se snaží brutálním způsobem vymazat Ukrajinu z mapy. „Proto musíme být úspěšní a dát jasně najevo, že takový způsob chování ve stylu minulého století rozhodně není akceptovatelný,“ apelovala.  Šéfové EU se mají sejít dnes a zítra, kdy budou diskutovat o novém ruském sankčním balíčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…