Šéfovat NATO - Biden tam chce „Uršulu“. Ale je to složitější

05.07.2023 19:40

MONITORING Prezident USA Joe Biden by v čele Severoatlantické aliance (NATO) rád viděl současnou předsedkyni Evropské komise (EK) Ursulu von der Leyenovou. Údajně mezi sebou mají „silné pouto“, které podpořilo transatlantické vztahy v otázce Číny, Ukrajiny i klimatu. Tiskový mluvčí Leyenové uvedl, že pro tuto funkci nyní ani v budoucnu nebude k dispozici. Předsedkyně EK však řekla, že nebude k dispozici pro funkci v NATO do příštího roku.

Šéfovat NATO -  Biden tam chce „Uršulu“. Ale je to složitější
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Toto úterý bylo funkční období prodlouženo současnému generálnímu tajemníkovi NATO Jensu Stoltenbergovi až do podzimu 2024. Lídři NATO původně doufali v nalezení vhodného kandidáta na pozici tajemníka na summitu ve Vilniusu v Litvě, ale nedohodli se.

Zdroj z NATO uvedl a deník The Telegraph informoval, že Bílý dům se snaží přesvědčit německou političku von der Leyenovou, aby se stala Stoltenbergovou nástupkyní, z obav, že do jednoho roku se žádný vhodnější kandidát nenajde. Stoltenberg je ve funkci již od října 2014 a minulý týden prohlásil, že o další prodloužení funkce neusiluje, když už nyní byl jeho odchod odložen pro zajištění stability Aliance uprostřed ruské invaze na Ukrajinu.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí
Bílý dům začal preferovat jako budoucí generální tajemnici NATO von der Leyenovou poté, co pro tuto roli odmítl ministra obrany Spojeného království Bena Wallace. Svou kandidaturu Wallace ukončil minulý měsíc, neměl podporu ani Francie, která se vyjádřila tak, že tuto pozici by měl obsadit jeden z evropských lídrů.

Joe Biden a von der Leyenová si navíc mezi sebou v průběhu posledních let údajně vybudovali „silné pouto“, které podpořilo transatlantické vztahy, a to například v otázkách Číny, Ukrajiny a klimatu.

Ursula von der Leyenová by pravděpodobně měla podporu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Proti by mohl být německý kancléře Olaf Scholz, dřívější politický rival nynější předsedkyně Evropské komise.

Von der Leyenová již dříve uvedla, že je pro ni ctí být zařazena na seznam potenciálních nástupců. Její tiskový mluvčí nicméně sdělil, že von der Leyenová „není k dispozici pro tuto práci, ať už nyní, nebo v budoucnu“. Při soukromých rozhovorech s prezidentem USA měla Leyenová Bidenovi údajně říci, že nebude k dispozici pro převzetí jakékoliv funkce v NATO nejméně do příštího roku.

Pro jmenování generálního tajemníka Severoatlantické aliance neexistuje oficiální postup. Členské státy musí o kandidátech diskutovat do doby, než na jednom z kandidátů dojde mezi státy k souhlasu. Mezi další možné kandidáty se řadila i dánská premiérka Mette Frederiksenová, jež se s prezidentem USA setkala minulý měsíc, ale byla vyřazena, neboť v čele NATO by stál potřetí za sebou člověk ze Skandinávie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…