Šéfovi finančáků možná teče do bot. Zve si ho Schillerová

28.09.2018 17:25

Jak budete vypadat osud Martina Janečka v čele Finanční správy, to se chystá rozřešit ministryně financí Alena Schillerová, které se nelíbí, že úřad nedostatečně komunikuje a není dostatečně transparentní. Janeček je totiž pod vlnou kritiky po řadě prohraných soudních sporů ohledně zajišťovacích příkazů. Zlikvidované společnosti, kterých se soud zastal, nyní mohou žádat po státu odškodnění, uvedl server Echo.cz.

Šéfovi finančáků možná teče do bot. Zve si ho Schillerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel finanční zprávy Martin Janeček

V posledních týdnech je Janeček kritizován především za necitlivost při podávání zajišťovacích příkazů. Tento prostředek si podle některých názorů Finanční správa velmi oblíbila, když má podezření, že by se mohla určitá firma dopustit podvodu.

Jenže s tím dochází trpělivost ministryni financí Aleně Schillerové, která Janečka kritizuje za špatnou komunikaci. Mluví s ním prý permanentně, protože je to jeden z nejdůležitějších orgánů veřejné správy, které patří do kompetencí ministerstva. „Hovořím s ním neustále. Ale jak říkám, komunikace není dobrá,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová pro deník Blesk.

Nyní prý nachází pro tuto situaci určité řešení. „Řešení toho, aby Finanční správa byla transparentnější a lépe komunikovala a uměla vysvětlovat své kroky, protože to je taky důležité,“ řekla Schillerová.

Jestli by mohlo následovat i odvolání dosavadního šéfa Martina Janečka, nechtěla ministryně financí komentovat. Janeček je však v poslední době pod velkou kritikou kvůli zmíněným zajišťovacím příkazům. Před dvěma týdny navíc Nejvyšší správní soud rozhodl v neprospěch Finanční správy. Spor se prý týkal zlikvidované společnosti Lija, na kterou podali berní úředníci před třemi lety zajišťovací příkazy. Kvůli nim musela společnost s miliardovým obratem ze dne na den skončit, připomněl server Echo24.cz.

Nyní se už kvůli neoprávněně podaným zajišťovacím příkazům chystají prý první žaloby. „Přežili jsme jen díky tomu, že jsme si půjčili peníze, a také kvůli nezměrné trpělivosti obchodních partnerů,“ uvedl například pro server ihned.cz jednatel společnosti Naryner Construction Michal Kramoliš. Na jeho firmu klekla Finanční správa zajišťovacími příkazy ve výši 2,3 milionu korun. Nejvyšší správní soud však zajištění peněz odmítl.

Kramoliš se rozhodl, že bude požadovat odškodnění. „Je přece jasné, že když udělám chybu, tak za ní zaplatím. Tady Finanční správa udělala chybu, což nyní konstatoval i Nejvyšší správní soud, tak je jasné, že za to někdo musí zaplatit,“ řekl Kramoliš. Podobně se chtějí zachovat desítky společností, které uspěly u Nejvyššího správního soudu vůči Finanční správě. Podle odhadů se může jednat o miliony až miliardy korun.

  • Původní zdroj ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…