Sehnal k Bělorusku: Je třeba najít systém, jak tamním obyvatelům pomoci sesadit posledního diktátora v Evropě

10.06.2021 15:07 | Komentář

Představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská vystoupila se svým projevem v Senátu, ve kterém požádala o podporu proti režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Usiluje mimo jiné o vypsání nových prezidentských voleb v Bělorusku. Její návštěvu okomentoval také předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal. Česká politická scéna podle něj postupovala po dlouhé době ve vzácné shodě.

Sehnal k Bělorusku: Je třeba najít systém, jak tamním obyvatelům pomoci sesadit posledního diktátora v Evropě
Foto: APB
Popisek: Pavel Sehnal

Cichanouská přijela na pozvání předsedy Senátu, ale přijetí a absolutní podpory se jí dostalo i od prezidenta, premiéra či šéfa Sněmovny. „To je jedině správně. Při pohledu na stav Běloruska a chování Lukašenkova režimu se nabízí jediná možnost, a to podpořit tamní opozici,“ myslí si politik APB. 
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
„Nejde pouze o tvrdé represe, které jsme šokovaně pozorovali při loňských masových protestech, ale nezapomeňme ani na ten Lukašenkův teroristický akt, kdy donutil vojenskou silou přistát civilní letadlo, které letělo nad Běloruskem,“ připomněl postup běloruských úřadů, které přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a kritika běloruské vlády Ramana Prataseviče.
 

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí
Tento teroristický akt byl podle Pavla Sehnala rizikem pro celé odvětví civilního letectví. „Je naprosto nepředstavitelné, aby se parceloval vzdušný prostor tak, jak se parcelují hranice států a nedalo se přeletět nad některými zeměmi, tam se určitě nechceme dostat. Bylo by to v neprospěch všech lidí na zemi. Nikdo se nesmí uzurpovat možnost použít sílu tímto způsobem,“ dodává předseda APB.
 
Světové mocnosti by prý měly uzavřít intenzivnější dohodu o bezpečnosti vzdušného prostoru s tvrdými a předem stanovenými sankcemi a tresty pro státy, které tuto bezpečnost naruší. S takovým státem by pak mělo být nakládáno stejně jako s piráty na moři. „V tomto případě je třeba myslet i na to, jak se museli cítit cestující v letadle, kteří neměli vůbec tušení, co se děje, zda jim hrozí nebezpečí. Překvapuje mě, že západní svět na tento Lukašenkův teroristický čin zareagoval velmi laxně,“ dodává Pavel Sehnal.  
 
Podle jeho slov se zde otevírá i prostor pro různé otázky. „Nakolik mají do budoucna západní demokratické státy udržovat vztahy s Běloruskem? Mělo by se to omezit na vůdce opozice a dosavadní diktátorský režim se snažit maximálně odstřihnout? Tím bychom mohli docílit zhoršení situace tamních obyvatel, protože by Lukašenko v izolaci mohl dělat ještě horší věci. Je třeba najít systém, jak tamním obyvatelům pomoci sesadit posledního diktátora v Evropě,“ uzavírá Pavel Sehnal.
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …