Šel točit „rasistu“ a „extremistu“. A ten si s ním... Dívejte se sami

27.02.2019 15:26

V Čechách je prozatím nejvýraznější figurou v debatě o cenzuře na sociálních médiích Václav Klaus mladší. Ve Velké Británii by se za takovou figuru dal označit aktivista Tommy Robinson. Tento aktivista, který se již ocitl ve vězení za videa muslimských sexuálních násilníků, byl permanentně zablokován na Facebooku a Instagramu. Informoval o tom deník Guardian. BBC o něm chtěla natočit dokument, ale Robinson situaci otočil a místo toho si nahrál reportéra. Tvrdí, že cílem bylo ho zdiskreditovat.

Šel točit „rasistu“ a „extremistu“. A ten si s ním... Dívejte se sami
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Tommy Robinson na narozeninách Pegidy

Kolem Robinsona bylo v poslední době rušno. Jednak byl permanentně zabanován na Facebooku a Instagramu a také zveřejnil nahrávky z rozhovoru s reportérem BBC.

Podle mínění Facebooku Robinson, zakladatel Anglické ligy obrany, opakovaně porušoval pravidla Facebooku o šíření nenávisti. Dle společnosti opakovaně vyzýval k násilí proti lidem na základě „chráněných charakteristik“, vyzýval k podpoře „nenávistných uskupení“ a používal Facebook k šikaně jiných uživatelů. Robinson je už zablokován na Twitteru, takže jediné masmédium, které mu zbývá, je kanál YouTube. Konkrétně měl údajně Robinson vyzývat ke stětí všech, kdo uctívají Korán, a volat po válce vůči muslimům.

Anketa

Ohrožuje Miloš Zeman demokracii v České republice?

11%
89%
hlasovalo: 11167 lidí

Facebook k tomu vydal toto prohlášení: „Naše komunitní standardy jasně deklarují, že tento typ řeči není na Facebooku povolen. A když se o něm dozvíme, tak jej odstraňujeme co nejrychleji. V našich pravidlech je také jasně sděleno, že organizace a skupiny, které se angažují v „organizované nenávisti“, nejsou na platformě povoleny a podpora těchto lidí nebo organizací je taktéž zakázaná. A to bez ohledu na ideologii, jakou hlásají.“ Robinson sám za rozhodnutím vidí snahu vymazat ho z veřejného prostoru. Podle něj to dokazuje i to, že deník Guardian údajně o jeho blokaci vydal článek dříve, než se o ní dozvěděl on sám.

Tom Watson, stínový ministr pro média, kulturu a sport, k tomu řekl: „Vítám rozhodnutí odstranit stránky Tommyho Robinsona kvůli pravidlu o organizaci násilí. Příliš dlouho mu Facebook poskytoval platformu pro jeho nenávistné antiislámské tirády. Dnešní rozhodnutí tak přichází pozdě. Veřejný zájem si žádá konec liberální regulace, abychom mohli stvořit místo pro rozumné debaty bez trollů, extremistů a rasistických grázlů, kteří chtějí poškodit a podkopat naši společnost. To si žádá nezávislého regulátora sociálních sítí s opravdovými pravomocemi.“ Organizace HOPE not hate (Naděje, ne nenávist) o něm sestříhala krátké video s několika pasážemi vytrženými z kontextu. „Tommy Robinson není jen rasista, grázl a bývalý člen BNP. Sdílejte toto video, aby lidé věděli, že je hrozba,“ zní popisek videa.

 

 

Robinson také uspořádal demonstraci před budovou BBC, na níž promítal svůj dokument Panodrama. Tento dokument je protestem proti dokumentu Panorama, který BBC hodlá o Robinsonovi natočit. Podle serveru Breitbart Robinson v dokumentu tvrdí, že reportér John Sweeney chtěl ve spolupráci se zmíněnou organizací HOPE not hate Robinsona zdiskreditovat. Situace se ale podle všeho otočila, protože Robinsonova spolupracovnice, kterou John Sweeney oslovil, si rozhovor s reportérem nahrála. A tak, když se John Sweeney sešel s Tommym Robinsonem, místo grilování aktivisty nastalo grilování reportéra. Sweeney podle nahrávek prý používal dosti rasistický slovník. A o setkání s lidmi z dělnické třídy údajně prohlásil, že je to jako setkat se s kanibalem z Amazonie. Robinson také Sweeneyho obvinil, že chtěl dokument stylizovat tak, aby naznačoval, že se Robinson dopustil sexuálních prohřešků vůči své spolupracovnici. Celý Robinsonův dokument je dostupný na YouTube. BBC, jak se dalo čekat, nařčení ze zaujatosti odmítla, řkouc, že jakýkoliv program, který vysílají, odpovídá jejich přísným standardům.

Celý článek ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…