Selhání vlády? Zachránil to Babiš. I zaplatil. Svědectví od Ukrajinců

09.03.2022 16:17

Bývalý premiér Andrej Babiš sehrál klíčovou roli v evakuaci 88 volyňských Čechů z ukrajinských měst bombardovaných ruskou armádou. Uvedla to místopředsedkyně Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel Dagmar Martinková. Babiš podle ní zprostředkoval a zaplatil dva ukrajinské autobusy, které se na evakuaci podílely, zatímco Ministerstvo vnitra „nedokázalo reagovat“.

Selhání vlády? Zachránil to Babiš. I zaplatil. Svědectví od Ukrajinců
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Video, na kterém Martinková popisuje evakuaci volyňských Čechů za přispění Andreje Babiše, sdílel expremiér na svém twitteru.

„První okamžiky, kdy vypukla válka, tak nikdo nedokázal dát odpověď, nikdo na to území nechtěl jet. My jsme to vyřešili možná trošku nezvykle, ale tím, že Ministerstvo vnitra nedokázalo dát odpověď, jestli může vyslat autobusy nebo to nějak zaštítit, tak jsme začali hledat i mezi poslanci, kteří mají k tomu tématu blízko a mají třeba i nějaké příbuzenské vazby na volyňské Čechy,“ popsala situaci Martinková v České televizi s tím, že zatímco Ministerstvo vnitra nereagovalo, do věci se vložil Andrej Babiš.

„Byla jsem přesměrována na bývalého premiéra Andreje Babiše, mluvila jsem s ním ve čtvrtek a v pátek a ten v podstatě okamžitě dal odpověď, že je hotov jakkoliv tuto evakuaci podpořit, protože chápe, že je situaci třeba řešit hned a není na co čekat,“ děkovala Martinková Babišovi.

Babiš podle ní například vyřešil problém s ukrajinským dopravcem, který by evakuované z Žytomyru a dalších ukrajinských měst dovezl na slovenské hranice. „Byl problém například najít dopravce, který z toho místa přiveze dva autobusy s nějakými 90 lidmi, takže pan Babiš zprostředkoval ukrajinského dopravce, se kterým jsme se zkontaktovali. Tím, že Žytomyr začal být ostřelován, tak hned v neděli večer padlo rozhodnutí v pondělí ráno vyjet. To se uskutečnilo, vše se podařilo, pan Babiš ty transporty zaplatil a tehdy začaly naštěstí pomocnou ruku nabízet i Ministerstvo vnitra a Středočeský kraj,“ dodala Martinková, že resort Víta Rakušana (STAN) přišel s křížkem po funuse.

 

 

Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) to ale byl právě kraj, který se na evakuaci zásadním způsobem podílel přes profesorku Žytomyrské technologické univerzity Ludmilu Čižovskou. „Paní profesorka ve spolupráci s dalšími lidmi sehnala dopravu pro ženy a děti z válečné oblasti až na hranice, my jsme vyslali evakuační autobusy a zařizovali humanitární vybavení. Obrovský kus práce odvedla policie,“ řekla Pecková podle informací ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …