Senát o změnách v energetickém zákoně rozhodne v půli května

22.04.2015 12:20

Spornou novelu energetického zákona, která má mimo jiné změnit způsob placení poplatku za obnovitelné zdroje, bude Senát schvalovat v půli května. Rozhodl o tom organizační výbor horní komory. Senátoři podle návrhu, který je ode dneška k dispozici na senátním webu, mají rozhodnout také o dobrovolné registraci dětských skupin, která má umožnit zachování lesních školek.

Senát o změnách v energetickém zákoně rozhodne v půli května
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračování ustavující schůze Senátu, který měl dokončit formování svých výborů, komisí a stálých delegací

Ke schválení putuje rovněž novela, která má zlepšit ochranu majetku nezadluženého z manželů při exekuci. Nebude jí podléhat například polovina peněz na bankovním účtu nezadluženého manžela, nejméně dvojnásobek životního minima. Exekutorská komora nicméně k předloze měla výhrady.

Exekutorského zákona se týká i novela senátorů v čele se Zdeňkem Škromachem (ČSSD), která má zavést místní příslušnost exekutorů. Pokud ji Senát vezme za svou, norma se pravděpodobně přiřadí k podobným poslaneckým úpravám. Komplexní úpravu exekucí chce letos předložit Sněmovně i vláda.

Největší pozornost na sebe zřejmě bude poutat energetická novela

Šance má i další návrh ČSSD, která chce novelou zákoníku práce obnovit vyplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Záměr podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s odkazem na koaliční smlouvu, podle níž vláda obnoví vyplácení nemocenské v prvních třech dnech, pokud se na tom tripartita dohodne. Odboráři návrh podporují, zaměstnavatelé jsou proti, stejně jako vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Největší pozornost na sebe ale zřejmě bude poutat energetická novela, kterou vládní strany ve Sněmovně prosadily jen těsně. Změny podle Energetického regulačního úřadu zhorší postavení plátců energie, neboť energetické firmy si prý do regulované ceny energie budou moci započítat více svých nákladů. Návrh má ale také umožnit spotřebitelům, aby smlouvy o dodávkách energií, které by uzavřeli na dálku, mohli do půl měsíce zrušit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…