Senát rozhodne o elektronických dálničních známkách

11.08.2019 7:03

Senát příští týden rozhodne o zavedení elektronických dálničních známek. Podle doporučení svého dopravního výboru tuto změnu zřejmě schválí. Souhlas horní komory pravděpodobně získá i novela, podle níž by se lidé mohli zbavit dluhů z dětství ve zvýhodněném režimu, nebo návrh týkající se státní půdní rezervy.

Senát rozhodne o elektronických dálničních známkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Další novela má zrušit nutnost úředního překladu matričních dokladů. Senátní výbor doporučil novelu doplnit o ustanovení, které zkracuje povinnost matrik uchovávat úmrtní knihy ze 75 let o třetinu. Podobná změna neuspěla ve Sněmovně, proti se postavilo ministerstvo vnitra kvůli nárokům na archivaci a digitalizaci starých úmrtních knih.

Se zavedením elektronických dálničních známek místo dosavadních nálepek na čelní skla vozů vláda počítá od roku 2021. V novém systému bude možné dálniční poplatek uhradit elektronicky. Platby budou vázány na registrační značku vozidla. Známky se budou kontrolovat prostřednictvím kamer, k prověrkám by mohly sloužit i nynější mýtné brány. Systém by mohl do budoucna umožnit rovněž takzvané krajské dálniční známky.

Kladného přijetí se v horní komoře dočká novela, která dá lidem s dluhy z dětství šanci na oddlužení ve zvýhodněném režimu, teď se vztahuje jen na seniory a postižené. Peněžitých závazků by se mohli zbavit za tři roky, pokud budou plnit podmínky oddlužení.

Novela o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ) počítá s tím, že stát bude moci nabízet tržní cenu za pozemky, které bude chtít koupit kvůli udržení státní půdní rezervy. Stát má také získat přednostní právo na pozemky, které se převádějí z rezervy pro hospodaření SPÚ do vládou schválených rozvojových programů.

Horní komora má na programu také novelu, podle níž bude elektronický systém tvorby zákonů plně zaveden až od roku 2022. Senátoři mají rozhodnout rovněž o tom, zda na státní dotaci na takzvané zvláštní pomůcky zřejmě dosáhne širší okruh postižených lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…