Senát zvolil kandidáty na zástupce ombudsmana. Právničku z Brna a jednoho svého člena

02.05.2019 18:53

Senát na funkci zástupce veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové opětovně navrhl právničku Markétu Seluckou, byť ji Sněmovna do této funkce v březnu neschválila. Nově k ní přidal bývalého místopředsedu horní komory za Starosty Jiřího Šestáka. Jejich nominaci dnes senátoři podle očekávání potvrdili v tajné volbě. Selucká a Šesták byli jedinými kandidáty. Zprávu přinesla ČTK.

Senát zvolil kandidáty na zástupce ombudsmana. Právničku z Brna a jednoho svého člena
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Selucká dostala 52 hlasů z 68 možných, Šesták obdržel 51 hlasů, uvedl předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO).

Selucká působila kromě akademické sféry ve státní správě, advokacii a podnikatelské sféře. Byla také asistentkou ústavních soudců a svých zkušeností by chtěla využít, uvedla při první senátní nominaci. Českobudějovický zastupitel a bývalý ředitel Jihočeského divadla Šesták byl senátorem v letech 2012 až 2018, z toho poslední dva roky místopředsedou horní komory.

Seluckou navrhli předsedové senátorských klubů ODS a KDU-ČSL Miloš Vystrčil a Petr Šilar. Šestáka nominoval současný místopředseda Senátu Jan Horník (STAN).

Prezident Miloš Zeman svou nominaci nezměnil. Doporučil poslancům znovu bývalé poslance ČSSD – dosavadního zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka a advokáta Zdeňka Koudelku. Označil je za vhodné a zkušené kandidáty. Koudelka obdržel v březnové sněmovní volbě z navržených kandidátů nejméně hlasů, 14 ze 175 odevzdaných. Křeček se dostal do finále se Seluckou, obdržel 25 ze 161 odevzdaných hlasů. Děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Selucká obdržela 63 hlasů, na zvolení to ale nestačilo.

Termín volby zástupce ombudsmana, které se zúčastní čtyři uvedení kandidáti, zatím nebyl stanoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…