Senátní volby skončily, lidé rozhodli o většině v horní komoře

18.10.2014 14:00

Hlasování v letošních senátních volbách skončilo, volební místnosti se dnes ve 14 hodin uzavřely. Lidé si v nich vybrali 27 senátorů a rozhodli o tom, zda bude mít v horní komoře nadále většinu vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nebo případně levice. Výsledky by mohly být s ohledem na velmi nízkou účast známy během pár hodin na www.volby.cz.

Senátní volby skončily, lidé rozhodli o většině v horní komoře
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Vítězem prvního kola byla ČSSD, která obhajovala 23 mandátů. Její kandidáti dokázali postoupit do finále v 19 ze 27 obvodů. K tomu, aby si sociální demokraté udrželi svou těsnou většinu v Senátu, by potřebovali vyhrát v 18 obvodech. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před volbami označoval za úspěch, pokud by sociální demokraté obhájili devět mandátů.

Zástupci ČSSD vyhráli v 11 obvodech

Hlavně na výsledku sociálních demokratů záleží, zda budou mít v Senátu většinu zejména se Stranou práv občanů (SPO). KSČM se totiž do finále v žádném z obvodů neprobojovala, o jeden mandát přišla, a zbyl jí tak poslední senátor. Levicové kluby by potřebovaly získat 13 mandátů. Jistý mají jen jeden - o jeho získání na Zlínsku soupeřili radní a bývalý šéf slušovického družstva František Čuba (SPO) a místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková.

Nejblíže tak měla k senátní většině vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Jejím zástupcům k tomu stačilo vyhrát ve třech obvodech proti adeptům jiných stran, neboť proti sobě stáli v 11 obvodech a celkem potřebovali získat 14 senátorů.

Zástupci ČSSD vyhráli v 11 obvodech, v dalších osmi postoupili do závěrečného kola z druhého místa. ANO mělo ve hře devět kandidátů, přičemž pět z nich první kolo vyhrálo. Devět finalistů měla také KDU-ČSL, jen dva z nich ale dokázali vyhrát úvodní bitvu. Ze sedmi duelantů ODS, která obhajovala tři mandáty, jen jediný pokořil všechny své soupeře v úvodním kole. V roli favoritů byli také oba kandidáti Strany zelených a Ivo Valenta (za Stranu soukromníků).

Odstartuje politické dohadování

I když se lidé dozvědí volební výsledky dnes ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to v úterý 21. října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne až do konce října začne plynout desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit se stížnostmi na zvolení senátorů na Nejvyšší správní soud.

V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají frakce čas přibližně do 20. listopadu, kdy se má obměněná horní komora sejít k ustavující schůzi. V předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou příští středu 22. října.

(Výsledky hlasování nabídneme po konečném sečtení druhého kola voleb do Senátu)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…