Senátor Chládek ocenil úspěšnou integraci na ZŠ v Kořenského ulici na Praze 5

23.05.2013 12:55

Ve čtvrtek navštívil PhDr. Marcel Chládek, předseda senátního výboru pro vzdělání a lidská práva v doprovodu JUDr. Petra Lachnita, zástupce starosty Městské části Praha 5, Základní školu v Kořenského ulici na pražském Smíchově.

Senátor Chládek ocenil úspěšnou integraci na ZŠ v Kořenského ulici na Praze 5
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Předseda senátního výboru pro vzdělání a lidská práva nepřišel do této základní školy náhodně. Jak uvedl pro Parlamentní listy zástupce starosty JUDr. Petr Lachnit, „nedílnou součástí této základní školy je totiž integrace cizinců do českého prostředí. Na poli integrace má tato základní škola již dlouholeté zkušenosti, a to jak se začleňováním žáků ze států Evropské unie, tak především ze zemí mimo Evropskou unii. Za tuto dobu si škola vybudovala vlastní originální know-how, jak postupovat. Integrační program však nepomáhá jen žákům cizincům, ale také žákům českým, kteří tak přicházejí do styku se žáky s jinými sociokulturními návyky, a jejich vzájemné každodenní ovlivňování zamezuje vzniku rasismu či xenofobie. Všechny děti se seznámí přirozenými metodami a vzájemnou komunikací s odlišnými kulturami a naučí se vzájemné úctě a respektu, což je jeden z cílů školního vzdělávacího programu“.

Právě unikátní a ojedinělý integrační program byl hlavním důvodem návštěvy předsedy senátního výboru pro školství v ZŠ Kořenského. V průběhu dopoledne si senátor Marcel Chládek prohlédl školu, navštívil v doprovodu ředitelky vyučování, diskutoval s žáky a učiteli. V diskusi s učiteli a přítomnými zástupci smíchovské radnice senátor Marcel Chládek ocenil mimořádnou pozornost, kterou Městská část Praha 5 této základní škole věnuje. Senátor Chládek dále ocenil zájem Městské části Praha 5 o řešení problematiky integrace cizinců. 

Principy úspěšného programu integrace cizinců na ZŠ Kořenského charakterizují slova zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petra Lachnita: „Etnické a národnostní menšiny mají svou kulturu, své tradice a rodinné vztahy. V mnohém se odlišují, v mnohém se přizpůsobuji způsobu života v naší zemi. Jejich příslušníci si u nás našli svůj nový domov. Chceme, aby ten nový domov byl útulný, příjemný a laskavý. Etnické a národnostní menšiny přebírají od nás mnohé, my od nich můžeme také leccos přebrat, například v rodinných vztazích založených na respektu a lásce. Přeji si, aby ti, kteří žijí mezi námi, žili skutečně s námi.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…